Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Dan po napovedi ministra za okolje in prostor Simona Zajca, da bodo zaradi proračunskega varčevanja zmanjšali financiranje protipoplavnih ukrepov, so kmetje in župani občin na poplavnem območju reke Drave pozvali k celoviti rešitvi problematike. Sestanka so se udeležili tudi predstavniki kmetijskega ministrstva in direkcije za vode, predstavnika okoljskega ministrstva pa ni bilo.

Zemljišča, predvsem kmetijska, ob stari strugi reke Drave ob kanalu elektrarne Zlatoličje pogosto zalije voda, še danes pa tamkajšnji kmetje čutijo posledice katastrofalnih poplav iz leta 2012, pravi kmet in predstavnik civilne pobude Darko Dobnik. Zahtevajo odpravo posledic teh poplav in sprejetje celovite rešitve.

Poplav ni mogoče preprečiti, škodo pa se lahko omeji z investicijskimi ukrepi in spremembo rabe zemljišč, a za to bo potrebno medresorsko usklajevanje, pravi državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Jože Podgoršek, ki je optimističen, da je današnji sestanek korak v pravo smer.

Predstavnike občin in kmetovalcev na poplavnem območju pa ob tem skrbi napovedano zmanjšanje financiranja protipoplavnih ukrepov. Podrobnosti varčevanja še niso znane, današnjega sestanka pa se predstavniki okoljskega ministrstva niso udeležili. Tudi župan občine Duplek Mitja Horvat s podrobnostmi ni seznanjen, opozarja pa, da je zagotovitev ustreznega financiranja nujna in upa, da rezi niso šli pregloboko.

Direktor direkcije za vode Tomaž Prohinar sicer zagotavlja, da ostaja financiranje rednih vzdrževalnih ukrepov na primerljivi ravni kot doslej.