Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl
Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl

Knjižnice so tako kot druge kulturne ustanove v teh dneh zaprte, obiskovalce in bralce pa skušajo doseči po drugih, za zdravje varnih poteh. Tako so mnoge slovenske knjižnice, med njimi tudi mariborska, po zgledu brezstične dostave blaga v drugih panogah organizirale izposojo in vračanje knjig. A po mnenju pristojnih je takšna oblika predaje knjižnega gradiva neprimerna in v nasprotju z veljavnimi ukrepi.

Vse enote Mariborske knjižice so v teh dneh zaprte. So pa v želji, uporabnikom vendarle omogočiti izposojo knjig in drugega gradiva, znova vzpostavile že ob spomladanskem zaprtju uveljavljene dostavne poti, kot sta pošiljanje gradiva po običajni pošti in elektronska izposoja na daljavo. Na novo pa so po zgledu brezstične predaje blaga na drugih področjih takšno obliko uvedli tudi za predajo knjižnega gradiva, ki je varna za bralce in knjižničarje.

" Bralec naroči knjigo po telefonu ali elektronski pošti, knjižničar gradivo pripravi v vrečko in ga potem postavi v predprostor knjižnice, kjer ga bralec prevzame ob dogovorjeni uri", pojasnjuje direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak.

Toda pristojni menijo, da je predaja knjig v predprostorih knjižnic v nasprotju z veljavnimi pravili. »Smo pa knjižnice za tak način dela pridobile pozitivno mnenje Skupnosti občin Slovenije, Zveze mestnih občin, tudi mariborske občine, čakamo pa še na mnenje inšpekcijske službe NIJZ in upamo, da bodo pritegnili tej razlagi. Nam se namreč tak dostop ne zdi sporen in ne moremo razumeti, da hrano lahko prevzameš v restavraciji, knjige pa ne in da so te nevarne», še meni Turjakova.

Brezstična predaja knjig za zdaj deluje v številnih knjižnicah, v upanju, da jim bodo pristojni vendarle prisluhnili in jim tak dostop omogočili tudi uradno.