V projektu Tactus II, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropski socialni sklad, so sodelovali študentje in študentke različnih študijskih programov na Univerzi v Mariboru ter različne ustanove, med njimi tudi Umetnostna galerija Maribor in pa Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Maribor. Interdisciplinarnost je zahteval sam projekt, saj gre za to, kako umetniške vsebine predstaviti slepim in slabovidnim.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Ideja za takšen projekt se jim je porodila že tekom prejšnjega; ko so slepim in slabovidnim predstavljali kiparske objekte – spomenike NOB, zdaj pa so se odločili za kipe Forma vive, ki so jih v pomanjšani obliki ustvarile študentke Filozofske in Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, njihove opise pa tudi predstavile v slovenskem in angleškem jeziku.
»Če prilagajamo artefakte slepim in slabovidnim, ne gre samo za tipno podobo, ampak tudi za besedni opis, tukaj pa se je zelo obneslo sodelovanje študentk,« pravi vodja projekta dr. Jerneja Hercog.

V projektu so skušale skulpture približati nekomu, ki je slep oziroma slaboviden in to je bil zelo velik izziv, pravi študentka Urška Gačnik: »Zelo je bilo dobrodošlo, da smo imele za seboj strokoven tim, in smo se uspele prelevit v svet slepih in slabovidnih."

Devetnajst kipcev Forma vive bodo v Umetnostni galeriji Maribor shranili in uporabljali pri pedagoškem delu. Članica društva Darinka Lozinšek govori o svoji izkušnji slabovidne osebe, glede projekta Tactus pa poudarja, da… »dajemo tudi med študente znanje in vedenje o nas, da tudi mi lahko uživamo v umetnosti, če je le pravilno predstavljena,« še dodaja Lozinškova.