Trenutno se predvaja:
Maribor 6
10. april 2018 ob 13:29 Maribor,Lent Novice

Labodji par na Lentu je dobil varovalni trak

Labodka pričakuje podmladek v gnezdu tik ob sprehajalni poti na Lentu
Labodji par na Lentu je dobil varovalni trak. Foto: Radio Maribor/poslušalka Vlasta

Labodji par na Lentu je dobil varovalni trak. Foto: Radio Maribor/poslušalka Vlasta

Potem ko smo včeraj poročali, da si je ena izmed labodk tik ob pločniku ob Studenški brvi na Lentu uredila gnezdo, so se hitro odzvali na mariborski Snagi in na predlog Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije med pločnikom in gnezdom postavili signalni trak. S tem so z vidno prepreko opozorili na območje gnezda, v katerem je labodka izlegla jajci in iz katerih se bosta, če bo vse posreči, kmalu izvalila mlada laboda.

Signalni trak je opozorilo, da pustimo labode na miru

Društvo za opazovanje ptic je občini predlagalo, da postavi varovalno ograjo oz. informativno tablo, ki bi ljudi opozorila, naj se labodom ne približujejo in jih pustijo, da v miru odgnezdijo. Opozorilni trak je Snaga postavila zelo hitro, da bosta mladička pokukala na plano, pa je torej najbolj odvisno od sprehajalcev. »Gre za zaščito pred sprehajalci, predvsem pa pred njihovimi psi, ki morajo tako ali tako biti na povodcu. Postavitev mreže so nam odsvetovali, ker se lahko labod vanjo zaplete,« je pojasnila Petra Hercog iz Snage.

»Labod je na žalost v tem primeru izbral nerodno mesto za gnezdenje. Veliko ne moremo narediti, največ pa lahko postorijo sprehajalci oz. mimoidoči. Tako se labodom in gnezdu ne približujemo in jim tako skušamo omogočiti mirno in varno gnezdenje,« je povedal Tilen Basle, varstveni ornitolog iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Ob tem je še opozoril, da sta v času gnezdenja agresivna tako samec kot samica. Tudi zato je pomembno, da pustimo labodji par čim bolj pri miru.

Aljaž Mejal

Nazaj na vrh