Lani so gasilci Gasilske brigade Maribor posredovali 1197-krat, predlani je bilo intervencij 1209. Potem ko število intervencij ostaja podobno kot leta 2019, pa se je lani zvišalo število posredovanj pri požarih. Manj jih je bilo zaradi prometnih nesreč.

Število intervencij pri požarih se je povečalo za okoli 6 do 7 odstotkov, toliko manj pa je bilo posredovanj v prometnih nesrečah, pravi poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik, ki statistiko pripisuje epidemiji: »Predvsem marca in aprila smo beležili ogromen porast požarov. Ljudje so bili doma in opravljali različna, tudi nevsakdanja dela. Po drugi strani pa je bilo na cestah manj prometa, posledično pa manj prometnih nesreč.« Osojnik dodaja, da so lani največkrat posredovali februarja, ko epidemija še ni bila razglašena.

Direktor mariborske Gasilske brigade Aleš Ciringer ocenjuje, da so, protikoronskim ukrepom navkljub, uspeli opraviti zadano delo. Med večjimi lanskimi naložbami je zamenjava gasilskega vozila za prevoz vode: »Našo staro cisterno so prevzeli v PGD Malečnik, tako da smo s tem pomagali tudi njim.« Ob tem so kupili še vozilo za tehnične intervencije in ob Jadranski cesti končali delavnico za gasilsko opremo in vozila. Tudi letos bo za investicije na voljo okoli pol milijona evrov; tako nameravajo zamenjati 20 let staro vozilo za posredovanje pri požarih v naravi, urediti parkirišča ob Cesti proletarskih brigad, postaviti garažo za visoka vozila in urediti poligon za vsakodnevna usposabljanja gasilcev. Lani so zaposlili tri poklicne gasilce in so kadrovsko popolnjeni. V Brigadi tako deluje 73 gasilcev oz. 18 operativnih gasilcev na izmeno.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor