Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Februarska podražitev odvoza odpadkov mariborske Snage za večstanovanjske hiše se je prvič poznala na nedavno izdanih položnicah za marec. Mestni svet je ceno takrat zvišal za 28 odstotkov, v Listi kolesarjev in pešcev pa menijo, da je ob tem prišlo še do dodatne, skrite podražitve. Na Snagi to zanikajo in pravijo, da so vse cene izračunane strokovno v skladu s sprejetimi odločitvami.

Ceno odvoza odpadkov sestavlja več elementov, med drugim tudi cena za kilogram odpadkov, ki jo je februarja spremenil mestni svet. Ker pa občani storitve ne plačujejo glede na težo odpadkov temveč glede na prostornino posod za odpadke, Snaga ceno preračunava s posebnim količnikom, imenovanim “sodilo”. V Listi kolesarjev in pešcev opozarjajo, da se je zraven cene na kilogram odpadkov spremenilo tudi omenjeno sodilo, o čemer mestni svetniki niso bili obveščeni. Zaradi tega bi lahko prišlo do dodatne, skrite podražitve, pravi mestni svetnik Josip Rotar: "Mi smo sprejeli spremembo cene, obračunane na kilogram, ampak mi nismo sprejeli tega, da se bo obračun količin spreminjal. Po domače rečeno je vaša 120-litrska posoda zdaj težja, glede na ta sodila. Obračun nima več take teže, kot jo je imel feburarja. Zdaj marca so vse posode težje."

Spremembo sodila so ugotovili z analizo položnic občanov, ali so bile dejanske podražitve večje od predvidenih, pa za zdaj niso računali. Podjetje Snaga navedbe o skriti podražitvi zavrača. Sporočajo, da pri določitvi sodila ne gre za samovoljne spremembe temveč za natančno določen izračun, ki ga predpisuje državna uredba in ga vsa slovenska komunalna podjetja računajo na enak način. Nekateri ga spreminjajo mesečno, drugi, med njimi Snaga, pa letno. Odvisen je od količin zbranih odpadkov in prostornine vseh zabojnikov za odpadke.