Foto: BoBo
Foto: BoBo

Magnina lakirnica v Hočah počasi prehaja v sklepno fazo gradnje in opremljanja, za jesen načrtujejo začetek testiranja opreme. Dobro pa napredujejo tudi z zaposlovanjem in izobraževanjem. In čeprav, so že podali tudi vlogo za pridobivanje okoljevarstvenega soglasja za drugo fazo projekta, o tej v Magni ne izdajajo podrobnosti.

Za delo v Magni Nukleus v Hočah so doslej zaposlili 110 delavcev, nekateri v Hočah že delajo, večina pa jih je še zmeraj na izobraževanju v avstrijskem Gradcu; v Hočah naj bi začeli delat jeseni, ko bodo testirali vgrajeno opremo.

Nadaljuje se tudi zaposlovanje, ki naj bi ga končali spomladi, skupno pa naj bi zaposlili do 400 ljudi. Še vedno pa ni popolnoma jasna višina plač, ki jih v Magni trenutno pojasnjujejo opisno z besedo konkurenčne.

Plače, gradnja in druga faza

Poleg pomislekov glede zaposlovanja in plač, katerih višina še zmeraj ni popolnoma jasna, pa je bilo v preteklosti veliko govora tudi o oskrbi z vodo, kanalizaciji. Kot pojasnjujejo v Magni, je oboje v gradnji, s svojimi sredstvi pa so zamenjali tudi približno kilometer starega azbestnega vodovoda. Glede železnice, ki naj bi vodila neposredno v obrat, pa imajo zagotovilo, da bo zgrajena še v času prve faze. O drugi fazi, za katero je Magna že vložilo vlogo za OVS, pa odgovarjajo zgolj, da iščejo stranke. Ob tem pa je treba dodati, da je Magna samo lani okrepila svoj dobiček za 8,2 odstotka, po neuradnih podatkih pa naj bi zanimanje za njihove storitve presegalo proizvodne zmogljivosti.