Trenutno se predvaja:
Maribor 11
11. februar 2019 ob 14:52 Maribor Novice

Magna razmišlja o stanju mirovanja, v ROVO pa vztrajajo: "Zakone je treba spoštovati."

Organizacija ROVO vztraja pri stališču, da je zakonska neskladja pred zagonom Magnine lakirnice treba urediti.

Poudarki

  • Organizacija ROVO kljub pritiskom javnosti, investitorja in države ne odstopa od zahteve, da je zakonska neskladja z 69. členom zakona o vodah treba urediti.

Organizacija ROVO vztraja pri stališču, da je zakonska neskladja pred zagonom Magnine lakirnice treba urediti. V podjetju pa počasi izgubljajo potrpljenje in napovedujejo možnost, da bo lakirnica kmalu prešla v stanje mirovanja, delavce pa naj bi poslali na čakanje. Začeli pa so tudi že začetkom selitve proizvodnje nazaj v Gradec.

Organizacija ROVO kljub pritiskom javnosti, investitorja in države ne odstopa od zahteve, da je zakonska neskladja z 69. členom zakona o vodah treba urediti. Zato so včeraj na ministrstvi za gospodarstvo in okolje in prostor, županu občine Hoče Slivnica in predsedniku vlade poslali pismo, v katerem, kot rešitev predlagajo spremembo zakona Lex Magna. Ob tem pristojne vabijo na sestanek, na katerem želijo svoj predlog podrobneje razložiti. Predstavnik organizacije ROVO Gorazd Marinček ob tem poudarja, da si želi, da bi pristojni na sestanek prišli z zakonskimi predlogi, na podlagi kateri se organizaciji ROVO ne bo odločila za tožbo na upravnem sodišču.

Na odgovor ministrstva za gospodarstvo še čakamo. Na ministrstvu za okolje in prostor so se odzvali s pojasnilom, da se bodo povabilu na sestanek odzvali pozitivno in da bodo skladno s svojimi pristojnostmi in zakonodajo tvorno sodelovalo pri iskanju rešitev za to investicijo. Na občini Hoče Slivnica pa župan Marko Soršak pozdravlja pripravljenost organizacije ROVO na pogovore in upa, da bodo končno našli rešitev.

Nad dogajanjem so zaskrbljeni tudi v sindikatu SKEI

Na dogajanje pa so se odzvali tudi v sindikatu SKEI, kjer sekretar Martin Dular poudarja, da je Podravje v zadnjem času izgubilo že dve večji podjetji (VWTERM, Arosa mobilia) in da bi bila zdaj Magna kaplja čez rob. Zato tudi oni pričakujejo, da bo država skupaj z okoljevarstveniki nemudoma našla rešitev in omogočila investitorju, da začne z delom. Sicer pa je Magna napovedala začetek redne proizvodnje za začetek meseca aprila, še prej pa morajo začeti s testno proizvodnjo.

Aleks Horvat

Nazaj na vrh