Ker je vlada napovedala postopno rahljanje ukrepov po velikonočnih praznikih, bo mariborska Snaga s torkom ponovno odprla zbirne centre, ki so trenutno zaprti zaradi epidemije koronavirusa. Bodo pa v zbirnih centrih po odprtju veljali varnostni ukrepi. Podobno so se odločili tudi v nekaterih drugih občinah, denimo v Slovenski Bistrici.

Zbirni centri Snage v Mariboru in primestnih občinah bodo obratovali po rednem letnem delovnem času; tako bosta oba mariborska zbirna centra na Lahovi ulici na Teznu in Plinarniški ulici v Melju odprta vsak delovnik med 7. in 19. uro, ob sobotah pa med 8. in 15. uro. Kot sporočajo s Snage, varnost in zdravje ostajata v središču njihove pozornosti, zato bo ob predaji odpadkov v zbirni center treba upoštevati varnostne ukrepe.

Uporabniki bodo ob obisku zbirnega centra morali nositi zaščitno masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela in zaščitne rokavice, razlaga Irena Bartok iz Snage in dodaja: »Prav tako bo potrebno upoštevati medsebojno razdaljo najmanj dveh metrov. V zbirnem centru bosta lahko hkrati dve vozili.« Plačljive storitve bodo potekale le na brezgotovinski način. V nekaterih zbirnih centrih v primestnih občinah, kjer takšen način plačila ni mogoč, bo izjemoma dovoljeno plačevanje z gotovino.

Tudi Komunala Slovenska Bistrica obvešča, da bodo predvidoma od torka 14. aprila 2020, naprej za uporabnike ponovno odprti zbirni centri za odpadke na Pragerskem, v Poljčanah in v Oplotnici. Pri gibanju in zadrževanju v zbirnem centru bo treba upoštevati ohranjanje varne razdalje do drugih oseb, obvezna bo uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic.

Odprtje zbirnih centrov bo dobrodošlo, saj so prebivalci čas preventivnih ukrepov izkoristili tudi za čiščenje domov, tako da se je v tem času nabralo precej kosovnih odpadkov, ki so jih nekateri odlagali kar pred zaprte centre.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor