Mariborski domovi za starejše - razen dom Tezno - po več mesecih prekinitve spet sprejemajo nove stanovalce. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Mariborski domovi za starejše - razen dom Tezno - po več mesecih prekinitve spet sprejemajo nove stanovalce. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Mariborski domovi za starejše - razen dom Tezno - po več mesecih prekinitve spet sprejemajo nove stanovalce. Epidemija čakalnih vrst ni skrajšala. Kot ugotavljajo v domovih, je stisk starejših in njihovih svojcev v domačem okolju veliko. To se odraža tudi v precejšnjem povpraševanju po prostih posteljah. Teh sicer v domovih ne manjka, a bo zaradi poostrenega protokola sprejem novih stanovalcev počasnejši.

V Domu starejših občanov Tezno so nekaj novih stanovalcev že sprejeli, zaradi povečanega števila okužb pa pred dnevi sprejeme začasno spet ustavili. A klici starejših in njihovih svojcev ne pojenjajo, pravi Franja Jakob: "Prosijo za sprejeme, so v težavah, težko usklajujejo oskrbo svojcev doma v okolju."

37 prostih postelj v domu bo ostalo nezasedenih do izboljšanja epidemiološke slike. Da imajo zelo veliko povpraševanja in tudi veliko nezasedenih postelj, sporočajo tudi iz Doma starejših občanov Senecura. Kot pojasni Sanda Gavranovič, sprejemi novih stanovalcev potekajo zelo počasi: "Glede na protokole fizično ne moreš speljat več kot 4 sprejeme na teden, kar pomeni, če imamo mi 38 praznih postelj, se bo to polnilo zelo dolgo časa." Saj mora vsak novi stanovalec, ki ni prebolel covida-19, najprej v sivo cono.

V Domu Danice Vogrinec so nove sprejeme po več kot pol leta začeli pretekli konec tedna. Direktor Marko Slavič: "Upam, da se vračamo v normalno življenje in bomo v tem trenutku zapolnili približno 170 praznih postelj, ki so se nabrale vse od spomladi."

V Domu pod gorco so po besedah direktorja Gregorja Žigona proste postelje že skoraj v celoti zapolnili: "Kapacitete imamo 154, ampak ne bomo čisto zapolnili, ker moramo imeti za rdečo cono nekaj prostora pripravljenega."

V domu sicer že nekaj časa nimajo okuženih s koronavirusno boleznijo.