Dober milijon evrov je vredno popravilo mostu tik nad elektrarno v Zlatoličju, ki povezuje vasi Prepolje in Starše. Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Dober milijon evrov je vredno popravilo mostu tik nad elektrarno v Zlatoličju, ki povezuje vasi Prepolje in Starše. Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

Podjetje Dravske elektrarne Maribor, ki upravljajo s sedmimi hidroelektrarnami na Dravi, imajo v spodnjem Podravju v teku kar nekaj naložb. Zaključujejo s sanacijo mostu čez dravski kanal v Prepoljah, skoraj dve leti pa že urejajo infrastrukturo, ki jo potrebujejo zaradi kompleksne večletne obnove na hidroelektrarni Formin. Obnova pretočnih polj naj bi se začela kmalu, trajala pa naj bi več let.

Že dve leti potekajo dela ob najmlajši, 42 let stari hidroelektrarni Formin na Dravi. Lani so zgradili dodatno cestišče preko jezu v Markovcih, kar jim bo omogočilo nemoteno menjavo pretočnih polj. Direktor Dravskih elektrarn Andrej Tumpej: "Vsi dobavitelji opreme in storitev so izbrani, čez 2-3 mesece bodo stekla konkretna dela, v naslednjih letih pride na vrsto sama rekonstrukcija elektrarne Formin."

Gre za projekt vreden več milijonov evrov. Dober milijon evrov pa je vredno popravilo mostu tik nad elektrarno v Zlatoličju, ki povezuje vasi Prepolje in Starše, dodaja direktor Tumpej: "Ko smo ga 'odprli' - po domače rečeno -, smo vidli še večje poškodbe oziroma dotrajanost, tako da se bo obnova nekoliko zavlekla, potem pa bo most spet služil svojemu namenu."

Do konca pomladi naj bi bil most končan. Ob tem pa v Dravskih elektrarnah načrtujejo tudi nove načine pridobivanja električne energije, napoveduje direktor Andrej Tumpej: "Predvidevamo izgradnjo precej velike sončne elektrarne na območju elektrarne Zlatoličje in Formin na odvodnih in dovodnih kanalih."

Potrebe po električni energiji - zlasti po tako imenovani zeleni elektriki - so čedalje večje.