Mirko Kraševec, ekonom, Betnava Foto: BoBo
Mirko Kraševec, ekonom, Betnava Foto: BoBo

Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec je v zadevi dvorec Betnava pravnomočno oproščen očitkov. Celjsko višje sodišče je namreč zavrnilo pritožbo tožilstva na že tretjo in edino oprostilno razsodbo prvostopenjskega sodišča. V prvem in drugem razveljavljenjem postopku je bil namreč Krašovec obsojen na 2 in 3 leta zaporne kazni.

Zaradi sporne pridobitve evropskih sredstev za obnovo nadškofijskega dvorca Betnava so krivdo priznali Hilda Tovšak in Karel Bogatin iz gradbinca Vegrad in Dragica Marinič in Anton Ekart iz Betnave d. o. o. Mirko Krašovec pa se je odločil, da bo na sodišču zagovarjal nedolžnost. Po treh postopkih na prvostopenjskem sodišču in razveljavitvi na vrhovnem pa je zdaj višje sodišče potrdilo, da mu odgovornosti ni mogoče dokazati. To pomeni, da je pravnomočno oproščen vseh očitkov.

Za odziv na dogajanje na sodišču smo se obrnili tudi na mariborsko nadškofijo, ki je že leta 2011 državi vrnila ta sporno pridobljena sredstva, vendar pravijo, da s sodbo še niso uradno seznanjeni in je zato tudi ne morejo komentirati. Sicer pa višje sodišče v Ljubljani odloča tudi o pritožbi tožilstva na oprostilno sodbo v zadevi Mladinska knjiga. Tudi v tem postopku pa je Krašovčev zagovornik Velimir Cugmas prepričan, da bo sodba oprostilna. Po tej odločitvi naj bi se Kraševec tudi javno odzval in razjasnil, ali bo od države zahteval tudi odškodnino, za čas, ki ga je med prvim in drugim sojenjem v zadevi Betnava preživel v zaporu.