Trenutno se predvaja:
Maribor 20
9. julij 2018 ob 15:46 Maribor Novice

Možje, kot je bil Komel, nam dajejo navdih

Razstava v mariborski Kadetnici in odkritje spominskega obeležja v Gradcu
Foto: Radio Maribor/Arhiv

V mariborski Kadetnici je Vojaški muzej Slovenske vojske pripravil spominsko razstavo majorju Andreju Komelu plemenitemu Sočebranu, utemeljitelju slovenskega vojaškega izrazja v vojski habsburške monarhije 19. stoletja. Obiskala jo je tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je minuli ponedeljek z avstrijskimi kolegi pogumnemu majorju slovenske krvi na graškem pokopališču, kjer je pokopan, odkrila spominsko obeležje.

S knjigami je skušal Komel slovenskim vojakom, ki jih je bilo v avstrijskih polkih vsaj 30 odstotkov, olajšati službovanje in napredovanje, tujim častnikom pa olajšati vzgojo slovenskih novincev; zato so knjige - povečini dvojezične - sestavljene v obliki vprašanj in odgovorov, ter imajo dodane tehnične slovarčke. Polkovnik in načelnik Vojaškega muzeja Miran Fišer poudarja, da so slovenske vojaške osebnosti tudi na drugih področjih, ne samo vojaškem, dosegale izjemne rezultate:

»Najprej je ugotovil, da slovenski fantje v slovenskih polkih preprosto ne razumejo svojih oficirjev in podoficirjev, zato je ustvaril besednjak in slovar, da je pravilno poimenoval tiste izraze, ki so bili sicer v nemščini in jih prevedel v slovenščino.«

Komel je deloval v celotnem habsburškem cesarstvu, skorajda ni bilo kotička, ki ga ni obiskal in v njem tudi služboval, od češkega Olomouca do Gradca in italijanskih mest. V tedanji vojaški hierarhiji je dosegel višji nivo srednjih vojaških činov, možje, kot je bil Komel, pa nam dajejo navdih tudi danes, meni ministrica za obrambo Andreja Katič: "Predvsem pa se ob tem spominjamo tega, da smo Slovenci skozi vihar naše zgodovine obstali prav zaradi naše kulture in ljubezni do našega jezika.«

Slovenska vojska je po Andreju Komelu imenovala šolo za podčastnike ter medaljo za kulturne dosežke in promocijo slovenske vojske.

Tamara Zupanič Čučnik

Nazaj na vrh