Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor je na torkovi seji mariborskega mestnega sveta napovedal gradnjo novih stanovanj za mlade in mlade družine. Zato so svetniki potrdili 1,3 milijona vreden rebalans proračuna zavoda, iz katerega bi v prvi fazi financirali nakup zemljišča in pripravo ustrezne dokumentacije.

Nova stanovanja bi gradili na dobro dostopni Dvořakovi ulici v osrednji mestni četrti Magdalena. Od občine in zasebnika bi najprej za milijon evrov odkupili zemljišči z nekdanjima stavbama Centra za socialno delo in banke. Še tristo tisočakov bi stala dokumentacija, tudi za spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta. Celoten projekt gradnje 50 do 70 stanovanj je ocenjen na okoli pet in pol milijona evrov. Nova stanovanja bi predvidoma zgradili do sredine leta 2023.

Direktorica Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor Irena Španinger pojasnjuje, da bodo najemnine tržne in namenjene tistim mladim, ki kljub temu da imajo dobre službe in dovolj visoke dohodke za plačevanje tržne najemnine, še vedno ne dobijo kredita in služb za nedoločen čas in si zaradi tega ne morejo privoščiti nakupa stanovanja.

Preveč tržnih in premalo neprofitnih stanovanj?

Nekateri mestni svetniki si sicer želijo neprofitnih stanovanj. Matic Matjašič ocenjuje, da mestu glede na sprejete strategije manjka okoli 50 takšnih stanovanj za mlade.

"Smo pa tudi govorili o mladih raziskovalcih, mladih nadarjenih, kot ste sami dejali, mladih, ki imajo več, ki imajo službo, ki jih želimo zadržati v mestu, ker so dodana intelektualna vrednost mestu. Ampak tisto je v manjšem deležu. Če tukaj govorimo o vmesni vrednosti recimo 60 stanovanj, bi morali govoriti o 50 neprofitnih in 10 tržnih."

Povpraševanje obstaja, letos spet razpis

Neprofitna gradnja je trenutno nevzdržna, odgovarja direktorica sklada. Med mladimi povpraševanje za tržna stanovanja obstaja. Po nekaj letih bodo letos spet objavili razpis za deset stanovanj. Ob zadnjem razpisu je bilo povpraševanje bistveno večje od prostih stanovanj, pojasnjuje Španingerjeva.