Foto: Radio Maribor/Gabrijela Milošič
Foto: Radio Maribor/Gabrijela Milošič

Na martinovo po ljudskem izročilu vinski zavetnik Sveti Martin iz mošta naredi vino. V Podravju ob martinovanju že ves konec tedna potekajo številne prireditve, na katerih so mošt in vina okušali številni/mnogi obiskovalci. Danes pa so na Ptuju pred mestno hišo na Martinovi tržnici okronali novo vinsko kraljico. Z njeno pomočjo želijo ljubiteljem žlahtne kapljice prikazati, kako pomembna je vinska kultura.

Osma ptujska vinska kraljica prihaja iz vinogradniške družine Lešnik iz Grajenščaka. Najljubša vrsta vina Monike Kovačič je: "Tako kot vse ženske se naslanjam na rumeni muškat, traminec, ljub mi je tudi renski rizling."

Zvrsti letos dobro kaže, enako kot vsem drugim. Vinska letina v Halozah in Slovenskih goricah je kljub deževni pomladi zelo dobra, ocenjuje direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek: "Mi ocenjujemo, da je 15 procentov nižji pridelek od lanskega, po kakovosti pa en tak všečni letnik."

Dobrega obiska prireditev so veseli v ptujskem Zavodu za turizem. Direktorica Tanja Srečkovič Bolšec: "Dogodki so dobro obiskani. Opažamo pa tudi, da ljudje niso več tako agresivni na tovrstnih dogodkih, vinska kultura se dviguje."

Morda se bo zaradi večjega povpraševanja po kakovostnih vinih ustavilo tudi opuščanje vinogradov v Slovenskih goricah in Halozah. V zadnjem desetletju je namreč v obeh pokrajinah izginilo več sto hektarjev vinogradov.