Pred vrati je 21. praznik ekoloških kmetij–letos, to je jutri - bo organiziran na novi lokaciji, na Vodnikovem trgu, na zgornjem platoju mariborske tržnice. Zaradi covida sicer ne bo dogodkov, kot smo jih vajeni iz preteklih let, pridelovalci pa bodo tudi tokrat ponujali široko paleto ekoloških pridelkov.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay


Na prazniku ekoloških kmetij se bodo predstavili pridelovalci iz podravske, primorske, prekmurske in savinjske regije: »Potrošniki bodo lahko kupili vse, od olja, mok, sadja, zelenjave, v spodnjem paviljonu tudi meso, ne bodo manjkali čaji, razne tinkture…« pravi Tamara Korošec iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Na letošnji prireditvi bodo dali poudarek na krepitvi imunskega sistema z zdravo prehrano in gibanjem. »Tako bo nekaj izdelkov tudi razstavljenih in predstavljenih, kaj lahko z njimi pridobimo, pripravljamo pa tudi vitaminsko presenečenje.«

Najboljše je, da jemo pestro, domače iz ekološke pridelave: »Se pravi da vase vnašamo čimmanj strupov, ob tem pijemo veliko sveže vode in se tudi gibamo,« pred zimo pa še povečamo vnos svežega sadja in zelenjave: »kmalu pa bo prišlo tudi kislo zelje in kisla repa, ki zelo ugodno vplivata na mikrobe in imunski sistem,« še pravi Tamara Korošec.

Če pa si pomagamo še s kakšnim čajem iz zdravilnih zelišč, uspeh gotovo ne bo izostal. Ekološko pridelana hrana vsebuje manj strupenih snovi, pomembno pa je tudi to, da je pridelana v lokalnem okolju, kar pomeni krajšo transportno pot in pobiranje v fazi zrelosti.