Trenutno se predvaja:
Maribor 4
1. avgust 2018 ob 12:20 Maribor Novice

Nikogar ne puščamo v avtu

Foto: Radio Maribor/Pixabay

Med vročinskim valom so ogroženi predvsem starejši, ljudje, ki imajo srčno žilne ali dihalne bolezni, ogroženi pa so tudi sladkorni bolniki in seveda otroci. Tudi socialni dejavniki vplivajo na ogroženost – v poletnem času se zelo segrejejo podstrešna stanovanja ali sobe, ogroženi pa so tudi delavci na prostem, kot so gradbinci in kmetje.

V času visokih temperatur moramo paziti, da ne pride do dehidracije, zato pijemo veliko vode, pravi zdravnica Simona Perčič, ob tem pa opozori: »Alkohol in kofeinske napitke odsvetujemo, saj povzročajo povečano odvajanje vode.«

Pomembna je tudi prehrana. Uživajmo sadje, zelenjavo, ribe, ne pa težkih ali mastnih jedi, zaščitimo pa se tudi tako, da se v času najvišjih temperatur umaknemo v senco ali v naravo; ali pa tudi v ohlajene prostore, če imamo to možnost. Najvišje dnevne temperature segajo do 33 ali 34 stopinj, »kot kaže, bodo v tem tednu temperature vztrajale, proti vikendu pa se bodo morda pojavile nevihte, ki bodo malo omilile to vročino,« pravi vremenoslovec Luka Ravnik.

Inštruktor varne vožnje Manuel Pungartnik opozarja, da je treba avto, preden sedemo vanj, najprej prezračiti, klimatske naprave pa naravnamo na primerno temperaturo, okrog 24 stopinj, predvsem pa »razmišljamo o vseh potnikih, ki so v avtomobilu, naj si gre za živali ali pa za otroke, da jih res ne pustimo v avtomobilu, če ustavimo in odidemo na primer v trgovino ali po kakšnem drugem opravku.« Temperatura se namreč pri tridesetih zunanjih stopinjah v avtomobilu drastično in hitro poveča.

In kako se hladijo Mariborčani v teh dneh? »V senci sedimo in pijemo vodo. S pitjem limonade. Hladim se z ventilatorjem, včasih pa tudi s klimo.«

Tamara Zupanič Čučnik

Nazaj na vrh