Mariborska univerza bo do leta 2020 s partnerji vzpostavila nacionalni superračunalniški center. Njegove zmogljivosti bodo primerljive v svetovnem merilu. Od njega pa bosta imela koristi tako znanost kot gospodarstvo.

Načrtovani superračunalnik bo hiter kot 50 tisoč najzmogljivejših domačih računalnikov skupaj. Računal bo s hitrostjo 1,5 petaflopa na sekundo, ali povedano drugače:

"Če bi vsi prebivalci planeta Zemlje v eni sekundi izračunali nek račun, bi imeli 7,6 milijarde računskih operacij na sekundo. Novi superračunalnik pa bo tako hiter, kot če bi imeli 200.000 planetov Zemlja," pojasnjuje prorektor za znanstveno - raziskovalno dejavnost Zoran Ren.

Računalnik, ki bo v zgradbi IZUMA, bo pomagal pri razvoju znanosti, kot je fizika delcev, globoko učenje in napovedovanje vremena. Na voljo bo tudi podjetjem.

Projekt je ocenjen na 20 milijonov evrov, od tega bodo za nabavo visoko zmogljive računalniške opreme iz evropskih razpisov počrpali 16 milijonov in pol. S projektom je predvidenih tudi 30 novih zaposlitev razvojnih inženirjev na Univerzi v Mariboru, IZUMU in Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay