Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Z današnjim dnem je zaradi protiepidemijskih ukrepov, kot drugod po državi, vrata zaprla tudi večina enot mariborskih vrtcev. Kljub temu je za varstvo za najnujnejše primere poskrbljeno. Otroke v prostorih matičnih enot sprejema vseh 8 mariborskih javnih vrtcev. Do varstva so upravičeni otroci, katerih starši imajo potrdilo delodajalca, da je za njihovo delo nujna prisotnost na delovnem mestu.

Od okoli 4200 vpisanih otrok so mariborski javni vrtci za nujno varstvo prejeli okoli 350 prijav, danes pa je prišlo le 173 malčkov, a naj bi število še naraslo, pravi ravnateljica vrtca Pobrežje in predsednica skupnosti mariborskih vrtcev Branka Šamec: "V kolikor imajo potrdilo delodajalca, da delajo na delovnih mestih, ki jih ne morejo nadomestiti na domu, potem je to sprejemljivo. Čeprav si pa želimo najave vseeno vnaprej, zato ker moramo v vsakem primeru organizirati delo."

Občina je k vzpostavitvi dveh skupnih enot pozvala tudi vseh 7 mariborskih zasebnih vrtcev, a do tega še ni prišlo. V Waldorfskem vrtcu na Studencih varujejo manjšo skupino svojih otrok, pravi ravnateljica in članica upravnega odbora Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Viktorija Kovačič. Iz še dveh vrtcev so sporočili, da vrata zapirajo, preostali pa se na združenje niso obrnili. Dodaja, da bo skupna organizacija najbrž neizvedljiva: "V sklepu sicer piše, da je naš vrtec dežuren za vse zasebne vrtce v Mariboru za ta teden, ampak operativno mi tega ne moremo izvajati, prvič, ker je skupina že zaključena, drugič pa tudi zato, ker nimamo nobene pravne podlage, da bi kot zasebni vrtec lahko kar sprejeli v varstvo otroka iz nekega drugega pravnega subjekta."

Predstavnici javnih in zasebnih vrtcev še pravita, da je priprava zaradi poznih navodil ministrstva potekala v naglici. O kadrovskih težavah za zdaj ne poročajo. Pripravljajo pa se na morebitno podaljšanje ukrepov.