Fizioterapevtka Andreja Andrašič občini Duplek očita vrsto hudih kršitev pri razpisih. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Fizioterapevtka Andreja Andrašič občini Duplek očita vrsto hudih kršitev pri razpisih. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Občani Dupleka od konca novembra nimajo več fizioterapije v domači občini. Ta je po dveh letih zapletov z razpisi izvajanje tega programa začasno prenesla na Zdravstveni dom Maribor. Fizioterapevtka, ki je to dejavnost tu opravljala zadnja 4 leta, pa občini Duplek očita vrsto hudih kršitev pri razpisih in je k nadzoru nad občinskimi postopki za podelitev koncesije pozvala celo Ministrstvo za zdravje. Na občini vse očitke zavračajo in obljubljajo, da bodo imeli občani že kmalu po novem letu znova dostop do fizioterapije v domačem kraju.

Fizioterapevtka Andreja Andrašič je bila v občini Duplek koncesionarka dve leti. Po izteku pogodbe se je ponovno prijavila na razpis, a bila neuspešna. V zadnjih dveh letih so sledili še drugi, tretji in celo četrti razpis, vse z namenom - predvideva Andrašičeva - da bi koncesijo podeliti točno določeni osebi: "In ker župan v teh štirih postopkih poskusa podelitve koncesije ni uspel pravno in zakonito podeliti tej drugi osebi, je pač vsakič, ko je videl, da ne bo prišel do rezultata, razpis ustavil, ga preklical in naredil novi razpis."

Župan Dupleka Mitja Horvat očitke o preferiranju ene od kandidatk in o nezakonitostih, povezanih z razpisi, odločno zavrača: "Gospe Videnšek ne poznam, ne poznam tudi gospe Andrašič osebno; dvakrat smo se videli in nobene osnove ni, da bi kogar koli preferiral. Zagotovo pa stvar je tudi na sodišču."

Do razsodbe sodišča je občina opravljanje fizioterapije s koncem prejšnjega meseca začasno prenesla na Zdravstveni dom Maribor, ki pa to dejavnost opravlja le v Mariboru. Kot obljublja župan Horvat, pa bo Duplečanom že kmalu znova na voljo fizioterapija v domačem kraju: "Dogovori glede poslovnih prostorov v naši občini že potekajo, delamo pospešeno na tem in verjamemo, da bo v mesecu januarju fizioterapija že v občini Duplek."

A tudi to bo le začasna rešitev, saj bo o zakonitosti razpisa za koncesionarja, kot rečeno, odločalo sodišče. O tožbi - zoper bivšo koncesionarko -pa razmišlja tudi župan.