Ob mariborskem FERI-ju na Koroški cesti bodo vzpostavili tako imenovani žepni park z devetimi drevesi. Namenjen bo počitku za kolesarje in sprehajalce ob tej poti in študentom Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki je v neposredni bližini.

Sprememba prometne ureditve na delu Koroške ceste in Prežihove ulice je z vzpostavitvijo krožišča omogočila ureditev manjšega odprtega javnega prostora ob cesti, pojasnjuje vodja projektov na mariborski občini Aleš Klinc in o novem obcestnem trgu oziroma žepnem parku pravi: »Namestili bomo betonske tlakovce in granitne kocke, drevesa in grmovnice. Postavili bomo tudi primerno urbano opremo, kot so klopi, koši, stojala za kolesa, betonska sedala … s čimer želimo temu obcestnemu delu dati neko novo vsebino.« Ob tem bodo podaljšali niz obcestnih dreves vse do križišča s Prežihovo ulico, s čimer bodo povečali naravno senčno površino v mestu. Investicija je ocenjena na okoli 100 tisoč evrov, izvajalca del pa naj bi izbrali do začetka februarja; ta bo imel tri mesece časa za izvedbo projekta.

Sicer pa so se končala tudi spremljevalna obnovitvena dela na Koroški cesti in Glavnem trgu; tako je končana obnova Mesarskega prehoda. »Tam smo uredili meteorno in fekalno kanalizacijo, tudi nekatere telekomunikacijske povezave so nove, uredili smo tudi novo tlakovanje,« pojasnjuje Klinc.

V Strossmayerjevi ulici so preplastili 250 metrov ceste do križišča s Smetanovo, tam uredili parkirišča in pri Umetnostni galeriji izvedli manjšo hortikulturno zasaditev. Sam podhod proti tržnici je že zaprt, prostor pa predan v uporabo Snagi. V Strossmayerjevi bodo letos vgradili še podzemne smetarnike. V Gosposki ulici pa so na novo uredili podporni zid s klopjo in zasadili nova drevesa.

Na fotografiji je mariborska Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI). Foto: FB Foto: dostopno
Na fotografiji je mariborska Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI). Foto: FB Foto: dostopno