Foto: Radio Maribor/
Foto: Radio Maribor/

Mariborski svetniki so v prvem branju podprli odlok o ustanovitvi brezplačnega občinskega glasila, pred drugo obravnavo pa so mestni upravi med drugim naložili, naj omeji vlogo župana pri imenovanju in odpoklicu odgovornega urednika in uredniškega odbora. Da ne bi brezplačnik, z neposrečenim imenom Časopis postal trobilo sedanjega in prihodnjih županov.

Mnenja o tem, ali mesto potrebuje brezplačni časopis, so deljena, kritike pa so usmerjene v županove pristojnosti, ki bi jih pri imenovanju odgovornega urednika in uredniškega odbora po predlogu Matica Matjašiča iz Liste mladih.Povezujemo morala prevzeti občinska Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

Saša Pelka iz Fištravčeve liste in Franca Kanglerja iz Nove ljudske stranke so zmotili stroški izdajanja v višini 175 tisoč evrov, kritični pa so tudi v Društvu novinarjev Slovenije. Predsednica Petra Lesjak Tušek izpostavlja bojazen, da se bo »občinski časopis sprevrgel v županovo trobilo oziroma, da bo propagandni stroj vsakokratne oblasti«.

Mariborski župan Saša Arsenovič zavrača očitke. Poudarja, da bo Časopis namenjen predstavitvi pozitivnih novic v mestu v najširšem pomenu, do drugega branja pa bo podprl vse predlagane spremembe odloka v smeri omejevanje župana. Posamična številka naj bi po nedokončnih izračunih stala 25.000 evrov. Kar je predrago, tudi po mnenju župana, zato še tehtajo, ali bodo občani časopis dobili na dom štiri ali šest krat na leto.