Foto: Radio Maribor/Založba Obzorja
Foto: Radio Maribor/Založba Obzorja

Paradiž je druga zbirka pesmi Mariborčanke Peter Bauman, v njej pa tako kot v prvi z naslovom Januar govori o osebnih doživetjih in občutenju sveta.

Paradiž prinaša 74 pesmi, v njih avtorica predstavlja osebni pogled na lepote in izzive vsakdanjega življenja, odnos do ljubezni in svobode, spregovori pa tudi o smrti. » V pesmih govorim o lepoti kot življenjski potrebi, o ljubezni, ki nas vse najbolj določa. Svoboda je zame zelo pomembna, brez svobode ne morem živeti. Smrt, minevanje pa je sestavni del življenja in v tej zbirki o tej tematiki govorim bolj pogumno, kot v prvi zbirki Januar pred 11 leti«, pravi Petra Bauman.

V zbirki Paradiž avtorica odkriva moč sodobne ženske, ki postavlja stereotipe patriarhalne družbe na glavo in ne sprejema vloge žrtve, pokaže tudi osebno očaranost nad gledališkim svetom in likovno umetnostjo. Poezija Peter Bauman se izogiba rabi rim, večina pesmi je napisana v prosti pesniški obliki, ponekod pa se poigrava z zvenom besed in ritmom besedila. Zbirka Paradiž je izšla pri mariborski založbi Obzorja.