Načrtovana soseska Novo Pobrežje v Mariboru. Foto: Oglasno sporočilo/Stanovanjski sklad Republike Slovenije
Načrtovana soseska Novo Pobrežje v Mariboru. Foto: Oglasno sporočilo/Stanovanjski sklad Republike Slovenije

Po obdobju intenzivne stanovanjske gradnje v središču Maribora in mestni četrti Studenci, kjer se kaj nekaj gradbenih projektov bliža koncu, se gradnje obetajo tudi na Pobrežju. Na zemljišču v bližini Doma Danice Vogrinec tečejo pripravljalna dela za gradnjo stanovanjskih stolpičev. Načrte pa imajo tudi drugi investitorji, med njimi je državni stanovanjski sklad.

Podjetje Andrejc načrtuje stolpiče s 540-imi stanovanji med bencinsko črpalko pri Domu Danice Vogrinec in pokopališčem. Zemljišče že pripravljajo, a še čakajo na gradbeno dovoljenje. Po besedah predsednika sveta mestne četrti Pobrežje Marjana Volavška pa zasebniki načrtujejo še gradnjo družinskih hiš v bližini Nove ulice, novega lastnika je dobilo tudi degradirano zemljišče med obvoznico in igriščem NK Pobrežje. Sogovornik razvoj pozdravlja, a opozarja, da bo Pobrežje kmalu potrebovalo novi lekarno in banko, razširitev vrtcev in šol ter nadgradnjo kanalizacije.

Z občine sporočajo, da se na potrebe odzivajo sproti, po potrebi.

Storitve bi lahko, tako Volavšek, umestili v sosesko Stanovanjskega sklada Republike Slovenije z več kot 400 najemniškimi stanovanji v Ulici Veljka Vlahoviča, ki naj bi jo začeli graditi čez dve leti. Podobnega gradbenega »buma« kot na Studencih na Pobrežju sicer ni pričakovati. Tudi preplaha za zasičenost trga ni, saj stanovanja gradijo postopoma, ocenjuje nepremičninski posrednik Branko Potočnik iz agencije Insa. Še posebej dobrodošla so najemniška stanovanja, saj jih primanjkuje.

Republiški stanovanjski sklad bo okrog 400 najemniških stanovanj gradil tudi na Studencih. Gradnjo naj bi začeli februarja.