Trenutno se predvaja:
Maribor 13
23. marec 2020 ob 16:00 Maribor Novice

Po potresu poškodb na konstrukciji ni

Mariborske mostove pregledali še s čolnom
Stari most v Mariboru. Foto: BoBo
Stari most v Mariboru. Foto: BoBo

Potres z epicentrom nedaleč od hrvaškega Zagreba ni poškodoval konstrukcije mariborskih mostov čez Dravo, je pokazal današnji pregled z vode. Obenem je strokovni pregled potrdil, da je večino mariborskih mostov zaradi dolgoletnega nevzdrževanja načela korozija in bo njihova sanacija že kmalu nujna.

Po potresu so vidne poškodbe na stebrih dvoetažnega mostu, a so vseeno vsi mariborski mostovi za promet varni, po pregledu s čolnom ugotavlja projektant mostov Metod Krajnc.
Je pa pregled z vode pokazal posledice dolgotrajnega nevzdrževanja mostov, najbolj na Starem mostu, poškodbe zaradi korozije pa je opaziti tudi na Titovem in dvoetažnem mostu.

Dars se bo po besedah Krajnca lotil priprave projekta, s katerim naj bi omenjene poškodbe dvoetažnega mostu v prihodnjem letu sanirali. Prav tako je Krajnc Nigradu priporočil, da sanira odpadli beton na stebrih tega mostu, da ne bi kovinske konstrukcije dodatno načela korozija.

Konstrukcijskih poškodb, ki bi imele vpliv na stabilnost mostov, torej ni, zagotavlja Krajnc, bo pa treba v prihodnjih nekaj letih nujno sanirati poškodbe zaradi korozije tudi na Starem in Titovem mostu, medtem ko je Malečniški most prvi v načrtu za celovito obnovo, a na mariborski občini upajo, da bo to naredila država po prenosu njegovega lastništva na Direkcijo za infrastrukturo.

Vesna Martinec

Nazaj na vrh