Foto: Radio Maribor/TV Maribor
Foto: Radio Maribor/TV Maribor

Ker živim na Lentu me moti njegova zanemarjenost. Ni turista, ki obišče Maribor, da ne bi obiskal Stare trte ali se peljal s splavom. Vem, da je v planu njegova obnova, vendar o tem govorimo že nekaj časa in bojim se, da ga bo preteklo še kar nekaj. Včasih je bilo poskrbljeno za redno košnjo, zdaj se kosi le ko je trava že velika vsaj pol metra. Kosi se šele pred pričetkom »Lenta« , avgustu in v začetku jeseni.

Kot drugo pristan splava na Lentu je neurejen, velikokrat turisti polzijo po onesnaženem nabrežju Drave, še mene je sram ko to gledam.

Kot tretje, table, ki označujejo plovno pot po Dravi so nameščene tako, da si turist, ki stoji pred njimi in s tem pred Dravo, lahko predstavlja, da je mariborski otok v Melju in Melje na mariborskem otoku. Table morajo biti uporabne za laičnega uporabnika in ne za strokovnjaka.

In ne nazadnje, včasih so bila urejena vsaj cvetlična korita, bila so polna cvetja. Danes lahko v njih vidimo le oguljene in redke trajnice, pogosto v družbi plevela.

Za vse skupaj bi bilo potrebno le malo več volje in minimalno denarja za ureditev teh malenkosti, dokler ne bo temeljite preureditve Lenta.

In še nekaj; v Mariboru imamo toliko vzgojiteljev cvetja, ki bi lahko poskrbeli za nekatere cvetlične nasade, ne pa da neprodano cvetje zavržejo. Bilo bi jih potrebno le povabiti in spodbuditi ter jim dati možnost lastnega reklamiranja (z enotnimi tablami), tako imajo to urejeno v Mozirskem Gaju.