Foto: Televizija Maribor/Franja Pižmoht
Foto: Televizija Maribor/Franja Pižmoht

Regionalna razvojna agencija Podravje Maribor, ki so jo s preoblikovanjem Mariborske razvojne agencije ustanovile mariborska in 5 okoliških občin, želi postati nosilec razvoja na širšem območju Podravja, kjer v 41 občinah živi več kot 320 tisoč prebivalcev.

Agencija bo v novi organizacijski obliki še naprej aktivna na področju podjetništva in regionalnega razvoja. Ustanovili pa so še sektorja za raziskave, razvoj in inovacije ter za turizem, ki bo od mariborskega Zavoda za turizem prevzel regionalno dimenzijo razvoja panoge. Načrtujejo pa še pripojitev Štajerskega tehnološkega parka in razvoj mrežnega podjetniškega inkubatorja. Direktor Uroš Rozman:

"Smo, kar je zelo pomembno, ohranili status javnega zavoda in status regionalne razvojne agencije. Tudi za novo finančno perspektivo za obdobje 2021 - 2027 smo s partnerji izbrani za nosilno razvojno agencijo. Verjamem, da pri vseh izzivih, ki nas čakajo v bodočem obdobju in vseh sredstvih, ki so nam na razpolago, bomo regijo končno dvignili."

S podravskimi občinami pripravljajo razvojni program za novo evropsko finančno perspektivo. Omenjajo pa tudi projekte za privabljanje investitorjev, Partnerstvo za Pohorje, razvoj reke Drave in tako imenovane »destinacije Štajerska«. Župan Občine Hoče-Slivnica Marko Soršak ustanovitev agencije označuje kot dober start.

"Počila je tista pištola, da začnemo delati. Dela bo goromno, treba bo tudi znati vse počrpati. Ampak mislim, da smo prišli v situacijo, ko nas država več ne postavi pred dejstvo: to je, dajte zadeve porabit, ampak, ko bomo mi povedali, kaj želimo in se bo tudi denar uskladil."

Vzpostavili so tudi novo spletno stran, katere glavni namen bo informiranje in povezovanje.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik