Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Občinsko stavbo na Studencih, ki jo je najemal mariborski waldorfski vrtec in je konec junija pogorela, je mogoče obnoviti, je razkrila statična presoja, ki jo je naročila mariborska občina. A kdaj, če sploh, se bodo lahko otroci vrnili v obnovljene prostore, še ni znano.

Požar, ki je stavbo waldorfskega vrtca zajel zadnjo junijsko soboto, je uničil del ostrešja. Precej škode pa so na montažnem objektu pustila tudi sredstva za gašenje, s katerimi so gasilci objekt rešili pred popolnim uničenjem. Objekt je primeren za obnovo, so zdaj ugotovili strokovnjaki. A bi bila ta precej draga, pravijo na mariborski občini, kjer številk sicer ne razkrivajo.

"Pregled stanja nosilnih konstrukcij objekta Waldorfski vrtec na naslovu Valvasorjeva ulica 94 v Mariboru, opravil ga je Gradbeni inštitut ZRMK, je pokazal, da je objekt sicer primeren za rekonstrukcijo, vendar je treba odstraniti in zamenjati celotno leseno ostrešje in strop, odstraniti in zamenjati z novimi vse notranje obloge sten in izolacijo v lesenih okvirjih, enako velja za talne obloge. Tako ostanejo le lesene stene (brez izolacije in notranjih oblog), temelji in tlaki. Odločitve oziroma usmeritve, kaj želimo narediti s stavbo, še nismo sprejeli, zato tudi ne moremo govoriti o predvideni vrednosti obnove," sporočajo z Mestne občine Maribor.

Tudi direktorica vrtca Viktorija Kovačič o občinskih načrtih ni obveščena, želi pa si čimprejšnjega začetka pogovorov. Po njenem je lahko obnovo z nekaj inovativnosti izvesti tudi z malo denarja.

Občinska pomoč vrtcu bi bila v interesu vseh, kljub temu, da je waldorfski vrtec zasebna ustanova, je prepričana Kovačičeva, saj skrbijo za 60 mariborskih otrok. Kot pravi, sami takšne investicije ne zmorejo.

Otroci in vzgojiteljice waldorfskega vrtca zdaj začasno bivajo v prostorih bližnje waldorfske šole, kjer so prostore za svoje potrebe ustrezno priredili, a je dolgoročno ta lokacija zanje neprimerna.