Uspeh v šoli je dobra popotnica za naprej, odprejo se vrata v svet. Sprejem za najuspešnejše dijake in dijakinje mariborskih srednjih šol, ki so dosegli odličen rezultat na zaključnem preverjanju znanja, so pripravili danes v Narodnem domu, kasneje pa v hiši Stare trte še sprejem za zlate maturante. Mladi so bili zadovoljni, pa tudi mariborski župan, saj še vedno velja stari rek, da na mladih svet stoji.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Dijaki in dijakinje so v dosedanje izobraževanje vložili veliko truda, sploh najboljši, ki se želijo šolati dalje in nekega dne odpreti lastno podjetje. Katja Jelen je dosegla odličen rezultat na zaključnem izpitu za slaščičarsko mojstrico: »V bistvu imam še namen se dalje šolati, nato pa odpreti lastno podjetje. Najprej sem sicer želela na vzgojiteljsko šolo, vendar sem začela pečt slaščice in sem se premislila.« Darijan Štajnmec meni, da se z odličnim uspehom poplača ves trud, ki ga je vlagal v izobraževanje:
»Predvsem je bilo treba sproti delat, pred testi sem kar nekaj časa preživel v sobi in se učil,« pravi Darijan, ki bo študiral mehatroniko.

Tudi zlati maturantje so se morali potruditi, da so dosegli ta naziv. Pomagal jim bo pri nadaljnji izobraževalni poti, »Verjetno mi bo naziv pomagal na fakulteti, ko bodo slišali, da sem se trudila že v srednji šoli,«
pravi Neja Plazar, ki bo študirala veterino. Odličen uspeh v srednji šoli je velika stvar, četudi ni zadnja stopnička v karieri: »Dober uspeh je bil njihov prvi cilj, se pravi, da dosežejo svoj poklic in so v njem uspešni,« meni v.d. ravnatelja Srednje šole za prehrano in živilstvo Midhat Mulaosmanovič. Na mlade, uka željne someščane je izredno ponosen mariborski župan Saša Arsenovič: »Naša naloga s strani mesta pa je, da poskrbimo za celotno infrastrukturo, da bi mladi svoje kariere tudi udejanili, in da bo čimbolj kvalitetno tudi njihovo privatno, družinsko življenje."