Potres na Hrvaškem je povzročil manjše poškodbe tudi na ptujskem gradu. Foto: Radio Maribor/FB profil Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož
Potres na Hrvaškem je povzročil manjše poškodbe tudi na ptujskem gradu. Foto: Radio Maribor/FB profil Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož

Potres na Hrvaškem in popotresni sunki so povzročili škodo tudi na zgodovinskih in spomeniško zaščitenih objektih v spodnjem Podravju. Veliko je poškodovanih cerkva, pa tudi grad v Veliki Nedelji, kjer se nahaja etnološka zbirka Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož. Čeprav še ni natančnih podatkov o škodi, pa je že jasno, da bo obnova zgodovinskih stavb draga in dolgotrajna, zato v spodnjem Podravju računajo tudi na pomoč kulturnega ministrstva.

V mariborski nadškofiji so za zdaj odkrili večjo škodo na najmanj petih cerkvah, pojasnjuje škofijski ekonom Bernard Geršak: "Znano nam je, da je poškodovana cerkev sv. Barbare, Zg. Korena, cerkev Laporje, tudi v mb stolnici, poškodbe so v Rušah."

Najhuje je poškodovana cerkev v Sveti Trojici v Slovenskih goricah. Tamkajšnji župnik Bernard Goličnik o škodi: "Po celem stropu so nastale razpoke, in poškodovale tudi freske. Smo kar v skrbeh." Že brez statične ocene objekta je jasno, da obnove sami ne bodo zmogli, je jasen župnik Goličnik: "Bomo morali iskat pomoč pri občini, pri državi."

Tudi grad v Veliki Nedelji pri Ormožu jo je hudo skupil, pravi direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Aleksander Lorenčič: "Razpoke so v vseh prostorih, odpadal je omet, oplesk, potrebna bo resna sanacija." Lorenčič dodaja, da so odkrili manjše poškodbe tudi na ptujskem gradu: "Na več mestih razpoke, odpadli so kosi ometa." In doda: "V primeru takega potresa kot na Hrvaškem, bi bilo na Ptuju porušenih kar veliko stavb." Številne stavbe v starem mestnem jedru Ptuja segajo še v srednji vek.