"Več kot 200-letna zgodovina bolnišnice je bila precej burna," pravi direktor UKC Maribor Vojko Flis. Foto: BoBo

Danes mineva natanko 220 let, odkar je mariborski okrožni urad izdal okrožnico o ustanovitvi mestne bolnišnice. V počastitev visokega jubileja pripravljajo drevi v SNG Maribor slavnostno akademijo. Na njej bodo podrobneje predstavili razvojno pot druge največje bolnišnice v državi, v kateri se letno zdravi okoli pol milijona ljudi.

Začetki današnjega Univerzitetnega kliničnega centra Maribor segajo v leto1799, ko je v obnovljenem poslopju mariborskega špitala, v današnjih prostorih Pošte na Slomškovem trgu, začela delovati mestna bolnišnica s 24-mi posteljami in dvema zdravnikoma. Več kot 200-letna zgodovina bolnišnice je bila precej burna, pravi direktor Vojko Flis: "Dejansko je dala preko svojih pleč kar nekaj držav, dve svetovni vojni in iz navadne hiralnice, navadne sirotišnice se je po približno 9, 10 generacijah pretvorila v sodobni, moderni Univerzitetni klinični center."

UKC Maribor danes "z več kot 3500 zaposlenimi nudi sodobne medicinske postopke za približno polovico države oziroma 800 tisoč prebivalcev," dodaja strokovni direktor Matjaž Vogrin.

Kadrovska slika bolnišnice se izboljšuje, pravi Vogrin: "Zdravnikov specialistov je v tem trenutku 388 in tudi število medicinskih sester se bistveno povečuje in je v tem trenutku že preko 1700." Po več letih izgub je s sanacijskim programom poslovanje bolnišnice znova pozitivno, a na prvem mestu mora ostati bolnik – delo zanj in z njim, poudarja direktor Flis: "Bolnišnica ni tovarna. Naša primarna naloga je, da zdravimo bolnike in v teh zadnjih dveh letih se nam je posrečilo nekatere ključne naprave, ki so skoraj 100-odstotno iztrošene zamenjati in na to smo veliko bolj ponosni ,kot pa na tako imenovano finančno izravnavo."

V prihodnosti čakajo bolnišnico še številne naloge in načrti, zlasti glede velikih zaostankov na področju infrastrukture in investicij. Pri tem pa si želijo tudi več posluha ustanovitelja, to je države.