Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborčani in Mariborčanke še zmeraj čakajo na odločbe za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Po neuradnih podatkih naj bi se to zgodilo najkasneje do konca septembra.

Tadej Potisk z mariborskega Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči nam je pojasnil, da je precejšnja zamuda pri pripravi odločb posledica prevzema celotne evidence nepremičnin iz baze Geodetske uprave RS, odstopanje pa so povzročili tudi kasnejši informativni izračuni, pritožbe in urejanje evidenc. Finančnemu uradu RS so šele julija poslali podatke za izdajo odločb, v začetku avgusta so bile izdane za pravne osebe, za fizične pa naj bi se to zgodilo septembra.

S Fursa so nam sporočili, da postopek odmere poteka v več fazah, končna verzija pa s strani Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči še ni potrjena. Poudarjajo, da bodo odločbe izdali v najkrajšem možnem času, neuradno najkasneje konec septembra.

Obročno odplačevanje ostaja

Tadej Potisk, sicer ocenjuje, da NUSZ, ki je občinski prihodek, ne bo bistveno nižji od lanskega, znesek do 25 evrov pa bodo davčni zavezanci dolžni plačati v enem obroku. Za znesek nad 25 evrov ostaja obročno odplačevanje, zaradi zamud pa bo četrti obrok zapadel v prihodnje leto. Še to. V kolikor lastnik nepremičnine ne prejme odločbe za plačilo NUSZ mora to prijaviti. Če tega ne stori, je predvidena kazen za fizične osebe je 200 evrov, za pravne pa 1200 evrov. Po zakonu o davčnem postopku pa se lahko izvede plačilo za pet let nazaj.

Priporočilo Finančne uprave Republike Slovenije

Mobilna aplikacija eDavki ima personalizirani koledar z roki za izpolnitev konkretnih obveznostih (npr. obvestilo o izteku roka plačila določenega davka). Če zavezanec tri dni pred iztekom roka ne poravna obveznosti, mu mobilna aplikacija samoiniciativno pošlje obvestilo na telefon. Zavezanec je tako lahko brez skrbi, da bi zamudil s plačilom davčne obveznosti. Na ta način se bo povečalo prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti, posledično pa bo manj administrativnega dela FURS z opomini pred davčno izvršbo. V prvih petih mesecih uporabe mobilne aplikacije eDavki so zavezancem poslali 5.375 (9,6%) manj opominov, kot v enakem obdobju lanskega leta.