UKC Maribor ima težave s prostimi posteljami. Foto: BoBo
UKC Maribor ima težave s prostimi posteljami. Foto: BoBo

Minevata dve leti, odkar je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zaživel nov program ambulantne kardiološke rehabilitacije. V tem času se je za bolnike po srčnem infarktu pokazal kot za zelo uspešnega. Slednji v Sloveniji prizadene letno okrog 3500 bolnikov.

Če so bolniki po srčnem infarktu deležni ambulantne kardiološke rehabilitacije, to nanje dobro vpliva. Po besedah kardiologinje iz mariborske bolnišnice Barbare Krunič se na ta način zmanjšata smrtnost in število ponovnih infarktov, izboljša se kvaliteta življenja, manj je tudi ponovnih hospitalizacij. Program ambulantne kardiološke rehabilitacije je pomemben tudi zato, ker so ga bolniki deležni kar tri mesece. V tem času lahko začnejo spreminjati tudi svoj dosedanji način življenja, kar je tudi temelj celostne rehabilitacije bolnikov po srčnem infarktu.

Potrebno je veliko energije pri poučevanju bolnikov, kaj pomeni zdrav življenjski slog, še pravi kardiologinja Barbara Krunič in pri tem izpostavlja, da zaradi nezdravega načina življenja beležijo nekaj primerov srčnega infarkta pri ljudeh pred 40. letom starosti.

Sicer pa naj bi na državni ravni tovrstne programe kardiološke rehabilitacije vpeljali še v nekatere druge bolnišnice, saj se je pokazalo, da so veliko učinkovitejši kot je zdraviliško zdravljenje. Mariborski tim, ki opravlja ta program, si sicer želi tudi primernejših prostorov - sedaj so v kletnih prostorih -in vsaj nekaj kadrovske okrepitve.