Gramoznica v Dogošah. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Gramoznica v Dogošah. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki so na ponedeljkovi seji potrdili elaborat lokacijske preveritve za omogočanje začasne rabe zemljišča v dogoški gramoznici za potrebe projekta Cinderella. To je mednarodni projekt, v katerem več priznanih univerz, inštitutov in drugih partnerjev razvija metode napredne gradnje objektov iz recikliranih materialov in njihove razgradnje s ciljem, ponovno uporabiti materiale. Partner pri projektu je tudi komunalno podjetje Nigrad, ki bi na omenjeni parceli postavilo vzorčno hišo in dovozno pot, s čimer bi testirali v okviru projekta razvite metode. Po zagotovilih občine relativno neobsežen projekt ne bo imel negativnih učinkov na okolje, zaradi zgodovine ekoloških težav v Dogošah pa med krajani vlada nezaupanje.

Na podlagi dovoljenja za začasno rabo bi lahko Nigrad degradirano zemljišče uporabljal pet let. Letos bodo izdelali dokumentacijo in pridobivali dovoljenja, gradnjo bi začeli konec leta. A zaradi dvomov krajanov so morali projekt s seje mestnega sveta enkrat že umakniti in podati natančnejša pojasnila. Predsednik sveta mestne četrti Brezje-Dogoše-Zrkovci Oton Štrucl: "Svet mestne četrti ni proti projektu, kajti mislimo, da ne onesnažuje okolja. Ljudje pa so še vedno proti. Težko jih je prepričati, in to samo zaradi tega, kar se je dogajalo v preteklosti."

Podžupan Samo Peter Medved je na ponedeljkovi seji mestnega sveta, na kateri so elaborat le potrdili, zagotovil, da bo projekt po petih letih odstranjen; odgovoril je tudi na pomisleke ljudi: "To, da naj bi šlo za 25 odstotkov predelave blata iz čistilne naprave, smo jasno in kategorično zavrnili. Tega v dokumentu ni in tega tudi ne bo."

Dogošani občinskemu vodstvu ne zaupajo zaradi zgodovine ekoloških težav, med drugim skladiščenja bal odpadkov, ki so povzročale neznosen smrad, pritožujejo pa se tudi nad prahom iz omenjene gramoznice. Zato se je na seji razvila burna debata. Mestni svetnik Milan Mikl: "Apeliram na vse odgovorne, da dejansko Dogošanom prisluhnete, pa ne samo takrat, ko je potrebno nekaj vnesti v ta prostor, ampak tudi takrat, ko pridejo s kakšno pobudo ali željo."

Krajani Dogoš so sicer na predstavitvi projekta Cinderella izpostavili željo po monitoringu podzemnih voda pod območjem, kjer so zakopane bale z odpadki, k temu pa so občino s sklepom pozvali tudi mestni svetniki.

Podžupan Samo Peter Medved pa je na seji še izpostavil, da si bo občina prizadevala, da bi mestna četrt, kamor spadajo tudi Dogoše, v prihodnosti postala zelen in ljudem prijazen del mesta.