Slovenska filantropija, ki si prizadeva za večjo prepoznavnost prostovoljskega dela, že 20. leto pripravlja nacionalni teden prostovoljstva. V Mariboru so prostovoljci med drugim zelo aktivni na področju pomoči migrantom in jih obiskujejo v dnevnem centru za migrante na Razlagovi 16., v tem tednu pa pripravljajo različne organizacije tudi druge vsebine.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Prostovoljstvo ima v Sloveniji zelo dolgo tradicijo. Velikokrat se je že izkazalo, kako veliko vlogo igrajo prostovoljci, ko gre za nepredvidljive dogodke, in je treba reagirati hitro, prostovoljci pa so tudi v vsakdanjih situacijah nepogrešljivi. Koordinatorka aktivnosti v Domu ustvarjalnosti mladih Tadeja Dobaj:
»Več aspektov prostovoljskega dela je, eden je tisti, ki omogoča prostovoljcu osvajanje novih znanj in boljše možnosti pri nadaljnjem zaposlovanju, po drugi strani pa ima tudi širšo družbeno prednost, saj prispevamo s tem tudi boljšemu življenju v družbi

Tudi migranti, nastanjeni v Mariboru potrebujejo pomoč prostovoljcev. Urška Živkovič iz Slovenske filantropije:
»Večinoma so naši uporabniki osebe z mednarodno zaščito, ki živijo tukaj. Ponavadi potrebujejo pomoč pri učenju jezika, več otrok pa pride tudi na pomoč pri delanju domačih nalog. Seveda pa pomagamo pri spremstvu k zdravniku ali po opravkih za tiste, ki se še ne znajdejo najbolje na naših institucijah.«

V Mariboru bodo teden zaznamovale prireditve, kot je današnja delavnica kretanja Razbijmo tišino, v četrtek bodo v Pekarni Potopisi, ki to niso, v soboto pa bo v Vetrinjskem dvoru delavnica kontaktne improvizacije. Prostovoljsko mesto pa bodo postavili 5. junija, na Trgu svobode, ob Eko tednu, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Maribor.