Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Po petkovem neurju s točo, ki je najbolj prizadelo občino Črnomelj, ki sicer ne spada pod zaščito mariborske protitočne obrambe, se znova odpira vprašanje, kdaj bo tovrstna obramba spet delovala. Ministrstvo namreč še zmeraj ni končalo vseh potrebnih postopkov. Ob tem pa v Letalskem centru Maribor poudarjajo, da če je letos ne bo, je tudi v prihodnjih letih več ne bo.

Ogromne krogle ledu, ki so pustošile v Črnomlju, se v Podravju na srečo niso ponovile, čeprav je ista nevihta prečkala tudi naše kraje. Se je pa spet odprlo vprašanje, kdaj bo začela delovati protitočna obramba. Vodja obrambe proti toči Darko Kralj pojasnjuje, da to še vedno ni jasno, ob tem pa se pod vprašaj postavlja tudi delovanje obrambe v prihodnjih letih.

V preteklih letih se je o ceni in sodelovanju z občinami pogajal izvajalec sam, s sodelovanjem ministrstva pa se je zadeva zbirokratizirala.

Z ministrstva za kmetijstvo so nam sporočili, da je postopek javnega naročila v zaključni fazi, točen datum podpisa pogodbe pa še ni znan.

Še pojasnilo: ob toči, kakršna je bila v Črnomlju, protitočna obramba lahko pomaga le delno. Lahko pa bi razbila tudi tovrstne nevihte, a le če bi obramba delovala po vseh regijah in tudi v vseh sosednjih državah.