Povpraševanje po delavcih je na ptujskem območju vse večje in jih primanjkuje - tudi v Perutnini Ptuj. Foto: BoBo
Povpraševanje po delavcih je na ptujskem območju vse večje in jih primanjkuje - tudi v Perutnini Ptuj. Foto: BoBo

Na Ptuju je bilo ob koncu leta 2753 brezposelnih. V glavnem gre za sezonsko ali dolgotrajno brezposelne, starejše in tiste - ali s prenizko ali previsoko izobrazbo. Večina iskalcev zaposlitve pa na ptujskem Zavodu za zaposlovanje ostane le nekaj mesecev. Povpraševanje po delavcih je vse večje in jih primanjkuje. V proizvodnji so zato zadnja leta zaposlovali delavce s Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije.

Perutnina Ptuj ima kakih 4000 zaposlenih, od tega 1500 v Sloveniiji. Ker slovenskih delavcev niso dobili, so zadnja leta v ptujske obrate zaposlili delavce iz Hrvaške ali Bosne, pojasnjuje predsednik uprave Perutnine Ptuj Enver Šišić: "To so vse mladi fantje, ki imajo srednjo šolo, se hitro uvajajo v delo, so zelo pridni in si želijo delat. Želimo si več ljudi, na jugu jih več ne dobimo, na Hrvaškem jih ni, Slavonija je popolnoma prazna, tako da nam zdaj ponujajo Vietnamce."

Podobne težave ima vse več podjetij v regiji, pravi direktor ptujskega Zavoda za zaposlovanje Tomaž Žirovnik: "V času krize je veliko dobrih delavcev poiskalo delo v tujini, zlasti Avstrija, skandinavske države..." In še odhajajo, opozarja Žirovnik z Zavoda za zaposlovanje: "Tudi mlajše generacije si poiščejo priložnost v tujini, ko ne najdejo proiložnosti v lokalnem okolju, v Podravju. Zlasti mladi strokovnjaki, kar pa je zaskrbljujoče."

Predsednik uprave Perutnine Ptuj Enver Šišić priznava: "Mi ne moremo dobiti toliko ljudi na trgu dela, kot bi jih želeli zaposliti."

Delodajalci se zato ne bodo več mogli izogniti spremembam delovnih pogojev in odnosov, so prepričani na Zavodu za zaposlovanju. Prišel je čas, da se začno dobri delavci ceniti.