Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Splošna bolnišnica Ptuj načrtuje kljub epidemiji koronavirusa pozitivno poslovanje. Na podlagi finančnega načrta, ki ga je za zaprtimi vrati obravnaval svet zavoda, pričakujejo, da bodo prihodki v višini dobrih 31 milijonov evrov odhodke presegli za nekaj več kot 17.300 evrov. Načrtujejo več investicij, zelene luči ministrstva za gradnjo urgentnega centra pa še ne pričakujejo.

Kljub epidemiji novega koronavirusa direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah pričakuje, da bo realizacija programov na ravni lanske. V večini primerov bodo poskušali nadoknaditi vse izgubljeno.

Naraščajoči stroški zaradi epidemije

Bolnikov s COVID19 še niso sprejemali, a so nanje pripravljeni. Izplačevanje dodatkov zaposlenim ne povzroča večjih težav. Za okoli 30 tisoč evrov mesečno pa so narasli stroški zaščitne opreme, dezinfekcijskih sredstev in drugih potrebščin za obvladovanje epidemije. Potrebno bo varčevanje, računajo pa tudi na 80 odstotno povračilo izpada dohodkov za čas treh mesecev iz epidemijske zakonodaje.

Skoraj dva milijona za investicije

Načrtujejo tudi investicije v višini nekaj več kot 1,9 milijona evrov. Dober milijon bodo namenili obnovi predvsem medicinske opreme, kjer beležijo kar 84 odstotni odpis. Vključena je tudi gradnja transformatorske postaje. Zmanjkalo pa bo za nakup rentgenskega aparata, ki ga bodo morali najeti, saj brez njega ne morejo izvajati dejavnosti.

Čakanje na urgenco se nadaljuje

Nadaljuje pa se dolgoletno čakanje na več kot pet milijonov evrov ocenjeno gradnjo urgence. Dokumentacija je na ministrstvu, pridobivajo tudi gradbeno dovoljenje, stika za pogovore o zaprtju finančne konstrukcije pa z ministrstvom še niso uspeli vzpostaviti, je povedala direktorica ptujske bolnišnice, ki je pozitivno poslovala tudi lani.