Trenutno se predvaja:
Maribor -1
26. november 2020 ob 14:36 Maribor Novice

Razpis za javno-zasebno partnerstvo za garažno hišo predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta

Za projekt naj bi se za zdaj zanimala dva zasebnika
Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Mariborski mestni svetniki so dokončno potrdili koncesijski akt za gradnjo garažne hiše pod pomožnim igriščem stadiona Ljudski vrt v javno-zasebnem partnerstvu. Ta bo omogočal objavo razpisa, s katerim bo občina iskala partnerja za projekt, ki bi obsegal okoli 1300 parkirišč, zasebniku pa omogočil tudi gradnjo poslovnih in stanovanjskih objektov. Občina ga vidi kot enega ključnih koščkov v sestavljanki reševanja prometnih težav v središču mesta.

Razpis za javno-zasebno partnerstvo bo predvidoma objavljen v prvi polovici prihodnjega leta. Investicija je ocenjena na okoli 45 milijonov evrov, občina pa bi prispevala zemljišča. Podžupan Samo Peter Medved meni, da so razmere za investiranje, kljub koronski krizi ugodne:

"Prihodki iz tega naslova so konstantni, gre za parkiranje. Tudi povpraševanje po kakovostnih stanovanjih v mestu je precej veliko, tako da mislim, da tu večjega vpliva na to ne bo."

Proučili so še nekaj pomislekov mestnih svetnikov v zvezi s preteklimi negativnimi izkušnjami z javno-zasebnimi partnerstvi. Trajanje podeljene stavbne pravice so omejili na čas partnerstva, izključili možnost prodaje parkirišč in predvideli oblikovanje parkirnih cen, pravi Teobald Pajnik iz občinske projektne pisarne:

"Cena parkiranja v garažni hiši mora biti primerljiva s cenami parkiranja v ostalih garažnih hišah na območju Mestne občine Maribor. To smo zapisali, da se preveč ne omejuje zasebnega investitorja."

Podrobnosti bi določili kasneje. Mestnega svetnika Josipa Rotarja je zanimalo še, kaj bo gradnja garaže pomenila za promet, parkiranje in javni potniški promet v mestnem središču. Odgovor župana Saše Arsenoviča:

"Gradnja Slomškovega trga, revitalizacija, se ne bo mogla začeti, preden ne bo končana ali garaža na Glavnem trgu ali garaža pod pomožnim stadionom, ker bi s tem onemogočili parkiranje v mestu. Tega si nihče ne želi."

Po navedbah občine sta interes za zdaj izrazila dva zasebnika.

Bratko Zavrnik

Nazaj na vrh