V Galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor svoja dela na tradicionalni društveni razstavi na ogled postavljajo trije lani nagrajeni člani društva in sicer slikarki Cvetka Hojnik in Slađana Matić Trstenjak ter kipar Marijan Mirt. Razstava v stanovski galeriji v letu, ko Maribor praznuje 100-letnico organizirane likovne dejavnosti, je avtorjem v veliko čast in si jo lahko ogledamo tudi v času epidemije, saj galerije za zdaj ostajajo odprte.

Foto: Radio Maribor / DLUM
Foto: Radio Maribor / DLUM

V letu, ko se v Mariboru vrstijo likovne razstave in drugi dogodki, v čast umetnikom in ljubiteljem vizualne umestnosti, ki so desetletja z veliko spoštovanja in zanosa razvijali likovno življenje v mestu, je predstavitev del nagrajenih avtorjev v referenčni galeriji zanje pomembna potrditev. »Nagrajence je izbrala sedem članska strokovna žirija, kar daje stanovski nagradi še večjo težo, hkrati pa prispeva k promociji kakovostne likovne umetnosti v mestu«, pove predsednik Društva likovnih umetnikov Maribor Vojko Pogačar.

Foto: Radio Maribor/DLUM
Foto: Radio Maribor/DLUM

Predstavitve likovnih del v uveljavljenih galerijah so še posebej pomembne za mlade ustvarjalce. Slikarka Slađana Matić Trstenjak, doma iz Mostarja, ki pa v Mariboru živi in ustvarja že nekaj let pravi: » Prestavitev v društveni galeriji mi veliko pomeni, še bolj pa sem vesela, da sem nagrado društva prejela že drugič«. Abstraktni, barviti kolaži, nekateri s prameni, ki segajo čez rob slike, odražajo čustveni svet mlade slikarke, njeno doživljanje vojne v zgodnji mladosti. » Novejše slike, nastale v času spomladanske osame, so svetlejše, optimistične«, še pravi slikarka.

Tišina hrepenenja je naslov serije belih slik z geometrijskimi liki slikarke Cvetke Hojnik iz Murske Sobote, ki je nagrado društva prejela že tretjič. Razstavljene slike so nastale v času spomladanske izolacije in so nasprotje lanskega niza Temna stran meseca. » Gre za slike z veliko bele barve, barve upanja, novega življenja, veselja in radosti. Dodana je rdeča barva kot barva strasti in ljubezni«, pove Cvetka Hojnik.

Kipar Marijan Mirt, večkratni nagrajenec stanovskega društva, na ogled postavlja več kot dva metra visoki skulpturi iz polimerne gline in brona, ki nosita simbolna imena Gobec in Gubec, kot prikaz nasprotij in razklanosti naše družbe. » Veliki človeški figuri z živalskima glavama, gre za psa, sta enaki pa vendar različni. Tako kot smo različni, pa vendar vsi enaki ljudje. Figuri sta simbol razdeljenosti družbe, ki jo vsi doživljamo«, pojasnjuje Marijan Mirt.

Umetniška dela slikark Cvetke Hojnik in Sladžane Matić Trstenjak ter kiparja Marijana Mirta, ki so za svoje ustvarjanje prejeli tudi nagrade zunaj Slovenije, bodo v Galeriji društva likovnih umetnikov Maribor na ogled do konca meseca.