Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič
Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič

Razstava mariborske slikarke Lučke Falk, ki slika že pol stoletja, ponuja na ogled 30 slik, nastalih v različnih obdobjih, in je tako pregled njenega celotnega ustvarjalnega opusa.

Močno so ga zaznamovali krajine in portreti, naslikani v olju na platnu in akrilu, v mešani tehniki, v zadnjem obdobju pa slika zlasti gvaše. » Krajina je moja domena. Zame je nekaj najlepšega, da lahko slikam v naravi in na platno prelijem barve narave. Rada pa slikam tudi portrete, predvsem ljudi, ki jih osebno poznam, da lahko v sliko prelijem tudi značajske poteze«, pove slikarka Lučka Falk.

Barvite krajine mariborske umetnice so običajno brez človeških figur; znani so njeni cikli z otoka Korčula z značilno naravo, morjem, ribškimi barkami in vasmi. Kasneje, po letu 2005, so nastale slovenske krajine, s cvetočimi travniki, gozdovi in jezeri, zadnjih deset let pa se predaja abstraktnemu slikarstvu.

Pregledna razstava Žitje v društveni galeriji je svojevrsten poklon njihovi članici ob njenem 75. rojstnem dnevu. Slikarka, ki je delala kot restavratorka v mariborskem Zavodu za varstvo kulturne dediščine, pa še vedno veliko slika, saj, kot pravi, brez ustvarjanja, umetnosti ne more živeti.