Foto: Oglasno sporočilo/Facebook - Mestna občina Maribor
Foto: Oglasno sporočilo/Facebook - Mestna občina Maribor

Človekoljubne organizacije imajo pomembno vlogo tudi v času epidemije bolezni COVID-19. Ob opravljanju rednih dejavnosti skrbijo tudi za oskrbo samoizoliranih in občanov iz rizičnih skupin, ki drugih možnosti za oskrbo nimajo. Dejavnost v Mariboru v koordinaciji občine in civilne zaščite izvajata Rdeči križ in Nadškofijska karitas, ki sta si dejavnost razdelili na desni in levi breg Drave. Prošnje sprejemata po telefonu, na številko 059 17 77 50.

Rdeči križ je doslej pomagal okoli 40-im, Karitas pa 11-im osebam, in sicer v obliki prehranskih in higienskih paketov; prostovoljci pa prevzemajo tudi zdravila. Sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek pravi, da prejmejo dnevno med 20 in 30 klicev. Vsem željam ne morejo ugoditi, številnim pa pomagajo tudi z nasveti in pogovorom.

Organizaciji opozarjata, da za zdaj pomagata z lastnimi zalogami. Ker pa gre za dejavnost lokalnih skupnosti, pričakujeta, da bo ustrezne zaloge čim prej zagotovila (mariborska) občina, pravi generalni tajnik mariborske Karitas Darko Bračun. Pričakujejo pa tudi pomoč v obliki zaščitnih sredstev in pripomočkov ter zavarovanj za prostovoljce.

Pojasnila z občine še čakamo, poveljnik mariborske civilne zaščite Aleš Ciringer pa je povedal, da jim je Nigrad odstiopil začasne skladiščne kapacitete.

Program je sicer v začetni fazi, več prosilcev pričakujejo v prihodnjih tednih, ko naj bi epidemija dosegla vrhunec. Mariborski humanitarni organizaciji ob tem predvidevata, da se bo zaradi poslabšanja gospodarskih razmer povečevalo tudi število prosilcev redne humanitarne pomoči.