Foto: Radio Maribor/Občina Ruše
Foto: Radio Maribor/Občina Ruše

Ruški občinski svetniki so včeraj z devetimi glasovi za in sedmimi proti potrdili proračun za letošnje leto, ki predvideva za slabih 11 milijonov in pol odhodkov. Med razpravo je bilo mogoče večkrat slišati, da je letošnji proračun zgodovinski, prav zato pa je nekaj svetnikov podvomilo, da ga bo občinska uprava lahko izpeljala.

Največja investicija, ki jo načrtujejo v Rušah, je dobre tri milijone evrov vredna ureditev čiščenja odpadnih vod s priključitvijo na čistilno napravo v sosednji Selnici ob Dravi. A o tem projektu občinski svetniki skorajda niso razpravljali. Kot že na preteklih sejah, je bilo več govora o načrtovani ureditvi osrednjega Trga vstaje, ki je bila najprej ocenjena na 150 tisoč evrov, proračun pa za to predvideva 300 tisoč evrov. Občinsko vodstvo je zato za ta projekt v proračun vključilo varovalko, je pojasnila županja Urška Repolusk: "O njem se bo odločalo ponovno na seji občinskega sveta šele takrat, ko bomo imeli znane dejanske vrednosti samega projekta, zdaj govorimo zgolj o ocenjenih vrednostih in to je bil, kot vem, na prejšnji seji največji problem."

Tudi predvideno zadolževanje v višini slabih dveh milijonov evrov je vezano izključno na gradnjo kanalizacije. Sicer pa so svetniki veliko govorili tudi o obsegu proračuna občine Ruše. Bojana Muršič, SD: "Proračun občine Ruše je zgodovinski, tako po višini, kot po zadolževanju, saj kolikor vem, takšnega zadolževanja še nismo imeli." Barbara Jert, ZA – Združena akcija in Blaž Sternad, SDS, pa sta v proračun podvomila prav zaradi njegovega obsega. "Je pa tako obsežen, da glede na izkušnje lanskega in predlanskega leta imam svoje dvome," pravi Jertova, Sternad pa: "Jaz dejansko ne verjamem v to občinsko upravo, da lahko izpelje te projekte tako, kot so tukaj notri zapisani."

Županja Urška Repolusk pa je za naslednje leto že napovedala širitev vrtca in zdravstvene postaje, za kar bodo v Rušah poskušali dobiti evropska sredstva.