Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Predlog proračuna občine Ruše za letošnje leto je rekorden, saj predvideva za slabih 11 milijonov in pol odhodkov. O njem so pred dvema tednoma v drugem branju odločali občinski svetniki, ki pa proračuna niso potrdili. Kljub temu, da so se strinjali, da so načrtovane investicije za občino nujno potrebne, so predlogu proračuna očitali, da ga bo težko izvesti, nekatere pa je skrbelo tudi načrtovano zadolževanje v višini slabih dveh milijonov evrov. Proračun bodo ruški občinski svetniki ponovno pretresali na izredni seji, ki bo jutri, v ponedeljek.

V Rušah v letošnjem letu želijo izpeljati nekatere večje investicije, med katerimi je najpomembnejša ureditev čiščenja odpadnih vod s priključitvijo na čistilno napravo v sosednji Selnici ob Dravi. Proračun za to predvideva dobre tri milijone evrov, s tem pa je povezan tudi najem posojila v višini slabih dveh milijonov evrov, ki je na prejšnji seji zaskrbel nekatere občinske svetnike. Direktorica občinske uprave Ruše Katja Markač Hrovatin: "To zadolževanje je vezano izključno na eno nalogo, je pa velika verjetnost, da tega maksimuma niti ne bomo dosegli, ker je odvisno tudi od sredstev, na katera računa s strani države, s strani kohezijskih sredstev."

V Rušah razburja tudi načrtovana ureditev osrednjega Trga vstaje, ki je bila najprej ocenjena na 150 tisoč evrov, proračun pa za to predvideva 300 tisoč evrov. Zato občinsko vodstvo predlaga: "Da bo občinski svet začetek te investicije moral posebej odobriti, torej da se bo posebej obravnavala projektna dokumentacija, PZI in pa potem projektantska ocena projekta."

V opozicijski svetniški skupini ZA – Združena akcija predloga proračuna za letošnje leto v prvem in drugem branju niso potrdili, kot pravi svetnica Barbara Jert, predvsem zaradi dvomov v njegovo možnost izvedbe: "Močno dvomim, da bodo uspeli izvesti vse, kar so v proračun zapisali, to je največji minus, ki ga vidimo. Tukaj ne govorimo o dobrem ali slabem proračunu, ampak govorimo o proračunu, ki ga lahko izvedemo."

Tudi na jutrišnji seji ruškega občinskega sveta pa se glede proračuna obeta živahna razprava.