Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa bodo v mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru s ponedeljkom močno omejili delovanje. Delovale bodo le dežurne službe in urgentne ambulante. Izvajali bodo le najnujnejše operacije. Gre za ukrep tako imenovane pete faze, za katerega so se odločili zaradi hitrega naraščanja števila pacientov, okuženih z virusom, predvsem tistih, ki rabijo intenzivno terapijo. Po zadnjih podatkih je na zdravljenju v mariborski bolnišnici 28 okuženih s Covid 19. Med njimi je tudi bolnik, ki so ga na zdravljenje sprejeli včeraj, okužbo s koronavirusom pa je potrdilo šele drugo testiranje.

Prvo testiranje bolnika z okužbo dihal, ki so ga včeraj sprejeli na zdravljenje v mariborsko bolnišnico, ni pokazalo znakov okužbe s Kovid 19, pojasnjuje direktor Vojko Flis: "Dan kasneje smo ga ponovno testirali in je bil pozitiven in to imenujemo tako imenovani vdor v belo območje." Kot dodaja direktor, so v bolnišnici nemudoma ukrepali: "Tistih 20 zaposlenih v bolnišnici smo poslali v osamo, prostore smo razkužili in lahko delamo normalno naprej. Zaradi tega, ker smo se že pred štirimi tedni pripravljali na ta scenarij in imamo dovolj ekip doma, spočitih ljudi, ki lahko vskočijo v primeru, ki se nam je dogodil. In takih primerov bo še nekaj, predvsem zaradi narave samega virusa in zaradi narave testiranja."

Krizni štab kliničnega centra je sicer zaradi hitrega naraščanja okuženih, po zadnjih podatkih je danes hospitaliziranih 28 bolnikov, 6 jih diha s pomočjo respiratorja, sprejel sklep o zaostritvi ukrepov oziroma sprožitvi pete faze, ki bo začela veljati v ponedeljek, pravi Flis: "To pomeni, da bomo še nekoliko zožili področje delovanja zato, da bi preprečili širjenje virusa znotraj ustanove."

S prihodnjim tednom bodo tako v bolnišnici delovale le dežurne službe, ustavljeno bo delovanje vseh ambulant, razen urgentnih, prav tako bodo ustavili ves program operacij, vključno s karcinomskimi. Izjema bodo le nujne operacije. Ambulantno delo bodo izvajali v obliki telefonskih posvetovanj.