Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pouk se bo s ponedeljkom na vseh osnovnih, glasbenih in srednjih šolah izvajal na daljavo, vrtci pa bodo še naprej opravljali le nujno varstvo. Šolarjem in dijakom, ki so upravičeni do brezplačnega obroka v šoli, bodo tega od prihodnjega tedna zagotovile lokalne skupnosti.

Osnovne šole so se na pouk na daljavo tudi za učence nižjih razredov pripravljale, spletne učilnice znajo uporabljati tako učitelji kot učenci, pravi vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol Mojca Kirbiš: "Znajo se prijaviti oziroma s prijavo vstopiti v spletno učilnico, naložiti datoteko, poslati naloge... Pri mlajših je drugače - tam je težje, tam bodo nekatere zadeve morali početi s pomočjo staršev."

Na OŠ Kungota so se odločili, da bodo pouk razporedili po izmenah čez ves dan, saj je v nekaterih družinah več šoloobveznih otrok, vsi pa nimajo svojega računalnika. Ravnateljica Zdenka Keuc: "Najbolj zgodaj, ob 8.20, začnejo 6.-9 razredi, okrog 13. ure se jim pridružijo četrtošolci in petošolci, medtem ko 1.-3 razredi začnejo s poukom okrog 15. ure." Tako da bodo najmlajšim lahko pomagali starši, ko končajo s službo. OŠ Kungota je v preteklih dneh z donacijami zbrala še 36 računalnikov za učence, na obrobju Slovenskih goric pa je težava tudi dostop do spleta. "Marsikje internetne povezave ni ali pa je signal zelo šibek. Tukaj bo potrebno veliko fleksibilnosti, tako na strani otrok in staršev kot tudi učiteljev," pravi Zdenka Keuc.

V šolah pa so tudi pripravili sezname otrok, ki so upravičeni in so se prijavili za brezplačen topli obrok v skladu z okrožnico ministrstva. V Mariboru še ni znano, katere šolske kuhinje bodo pripravljale obroke in kako jih bodo upravičenci prevzemali, to naj bi na občini dorekli prihodnji teden.