Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Spomladanske pozebe so v zadnjih desetletjih vse pogostejše in povzročajo vedno večjo gospodarsko škodo tudi v sadjarstvu. Pri padcu temperatur pod ničlo pride do pozebe, če je sadna vrsta v občutljivi fenološki fazi. Po napovedih Agencije za okolje RS je za ta teden napovedana možnost jutranjih pozebnih temperatur, zato specialisti za sadjarstvo že svarijo pred novo katastrofo.
Zaradi letošnje mile zime je sadno drevje zacvetelo hitreje, zato so razmeroma nizke jutranje temperature skrb vzbujajoče, pravi specialist za sadjarstvo pri Kmetijskem zavodu Maribor Andrej Soršak in dodaja, da je veliko odvisno od mikrolokacije, sadne vrste, razvojne faze in trajanja nizkih temperatur, pa tudi od kondicije oziroma dobre prehranjenosti dreves.
Sadjarji lahko drevesa zaščitijo z aktivno zaščito in pasivno zašito. Slednja ima omejen učinek, gre pa za različne tehnološke ukrepe od same rezi, vzgojne oblike, sadne vrste, sortne podlage. »Ključna je aktivna zaščita, kamor spadajo orošavanje, različna kurjenja, megljenje, vetrnice in pokrivanje z različnimi folijami in koprenami. Med aktivno zaščito štejemo tudi različna sredstva za krepitev rastlin, ki jih moramo uporabljati pred napovedano pozebo in po njej,« pravi Andrej Soršak in dodaja, da bodo posledice odvisne od temperatur in trajanja. Zagotovo bo poškodovano koščičasto sadje, ki zdaj cveti, dejanska škoda na sadnem drevju pa bo vidna kasneje.
Kritične vrednosti za pozebo se gibljejo ob cvetenju od minus dve do minus tri stopinje Celzija. Takšne temperature lahko povzročijo hude poškodbe, če cvetovi že polno cvetijo.