Trenutno se predvaja:
Maribor -4
13. september 2018 ob 14:13 Maribor,Hoče Slivnica,Miklavž Novice

Se lahko zaplete tudi pri izdaji Magninega okoljevarstvenega dovoljenja?

Magna Steyr Foto: EPA

Poudarki

  • Na agencijo so prispele tri vloge za vstop v postopek, oddale so jih občina Miklavž na Dravskem polju, Zveza ekoloških gibanj Slovenije in Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov.

Prejšnji teden se je na Agenciji za okolje in prostor iztekla enomesečna javna razprava o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja Magni Nukleus, ki to nujno potrebuje še pred začetkom obratovanja. Na agencijo so prispele tri vloge za vstop v postopek, oddale so jih občina Miklavž na Dravskem polju, Zveza ekoloških gibanj Slovenije in Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov.

Pri okoljevarstvenem soglasju, ki ga je Magna prejela lani, so mnoge nevladne organizacije odstopile od svojih zahtev šele, ko sta država in investitor obljubila, da bosta uredila vse, kar je bilo še odprto, določena vprašanja pa še zmeraj ostajajo. Tako je Gorazd Marinček, ki je imel mnoge pomisleke že v postopku pridobivanja okoljevarstvenega soglasja, v imenu Združenja okoljevarstvenikov pojasnil, da je še zmeraj sporno, da Magna stoji na vodovarstvenem območju.

Tudi v občini Miklavž imajo pomisleke zaradi vpliva na podzemnih voda vodovarstvenega območja, opozarjajo pa tudi na preobremenjenost kanalizacijskega omrežja in na še vedno nedelovanje stalnega monitoringa zraka.

Vlogo za sodelovanje v postopku je oddala še Zveza ekoloških gibanj, kjer pa na naše klice niso bili dosegljivi. Zdaj je torej na potezi Arso; ta bo predvidoma do konca septembra odločil, komu bo priznan status stranskega udeleženca, po tem bo razpisana ustna obravnava, tej pa bo sledil še zaključni postopek izdajanja okoljevarstvenega dovoljenja.

Aleks Horvat

Nazaj na vrh