Trenutno se predvaja:
Maribor 0
17. julij 2019 ob 16:20 Šentilj Novice

Širokopasovni internet za 233 tisoč podeželskih gospodinjstev

Ambiciozen evropski projekt bo potekal v Sloveniji in na Hrvaškem
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Približno tretjina slovenskih gospodinjstev zaradi odročne podeželske lege nima dostopa do širokopasovnega internetnega omrežja. A tudi ta bodo kmalu povezana, obljubljajo v podjetju Rune Enia, ki namerava v treh letih zgraditi 6 tisoč kilometrov optičnega omrežja na slovenskem podeželju in nanj priklopiti več kot 230 tisoč domov in drugih uporabnikov.

Podjetje Rune Enia bo širokopasovno napeljavo polagalo na podeželskih območjih, kjer komercialni ponudniki nimajo ekonomskega interesa. Omrežje bo odprto – uporabniki bodo lahko po priklopu sami izbrali telekomunikacijskega ponudnika.

Dela bodo začeli predvidoma že čez dober mesec v Šentilju in Litiji ter sosednjih občinah.

Takšna povezava je po besedah šentiljskega župana Štefana Žvaba nepogrešljiva pri nadaljnjem razvoju podjetništva, turizma, kmetijstva in splošne blaginje.

Približno 200 milijonsko investicijo bodo izvedli s pomočjo sklada CEBF, kamor investirata tudi Evropska investicijska banka in Evropska komisija, slednja pa je tudi porok naložbe.

Gre za tako imenovano »pokrivanje belih lis«, območij z nezadostnim dostopom do medmrežja. Slovenija želi ta območja omrežiti do leta 2020 – večino s pomočjo zasebnih investitorjev, preostanek pa sama.

Bratko Zavrnik

Nazaj na vrh