Točno en teden po razglasitvi stečaja podjetja April, enega od ostankov nekoč cvetoče mariborske tekstilne industrije, je 23 zaposlenih tam dobilo odpovedi pogodb o zaposlitvi. S tem je začel teči 15-dnevni odpovedni rok, po katerem se lahko prijavijo na zavod za zaposlovanje in vložijo zahtevke za denarno nadomestilo. To bo zanje tudi prvi dohodek po treh mesecih.

Ko so šivilje danes zadnjič prestopile vrata podjetja April, kjer jih je sprejel stečajni upravitelj, so ob tem čutile žalost, pa tudi olajšanje: "Hvala bogu, da se je rešlo, tako, kot se je. Petnajst dni moramo sicer še čakat, potem pa končno gremo na borzo, da vsaj nekaj dobimo, ker od oktobra ni bilo nič. Zdaj pa živi v takem."

Stanje v podjetju, ki je od prejšnjega četrtka v stečaju, pa je zelo neurejeno, so od stečajnega upravitelja izvedele zaposlene: "Plače za nas niso bile niti izračunane, ne za oktober, ne za november, pa ne za december."

Kljub temu šivilje upajo, da bodo čez 15 dni dobile vse potrebne dokumente za prijavo terjatev v jamstveni sklad in na zavod za zaposlovanje: "V istem tem dnevu ob prijavi v evidenco brezposelnih oseb oddajo tudi vlogo za denarno nadomestilo, tako da ti postopki začnejo teči čim prej," pojasnjuje Mirjana Zgaga z mariborske območne enote Zavoda za zaposlovanje. Upniki lahko terjatve do podjetja April prijavijo do konca aprila, neuradno pa naj bi bilo stečajne mase le za nekaj tisočakov. Medtem pa se delo v proizvodni hali, kjer je bilo podjetje April, nadaljuje, le da pod okriljem na istem naslovu registriranega podjetja Sedmi dan, kamor so iz Aprila lani jeseni prezaposlili 60 šivilj.

Del delavk Aprila z odpovedmi pogodb o zaposlitvi v rokah. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Del delavk Aprila z odpovedmi pogodb o zaposlitvi v rokah. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan